Șeful ANAF a anunțat că va începe o operațiune amplă de impozitare a celor care afișează un stil de viață opulent, în contextul în care mulți dintre ei nu au prea multe venituri declarate. Cum va face însă ANAF acest lucru și care este în realitate planul autorităților?
Totul a început în momentul în care președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș le-a transmis un mesaj evazioniștilor fiscali. Acesta a făcut un apel la intrarea în legalitate, adăugând că evaziunea fiscală și corupția din România sunt un „flagel”, situație pe care o „știe toată lumea care urmărește viața economică a României”.
Robert Turcescu, Mirel Curea și consultantul în fiscalitate Adrian Negrescu au discutat despre toate aceste aspecte pe canalul de YouTube Evz-Capital.
Cine sunt românii care fac bani la negru?
Adrian Negrescu susține că în România sunt multe persoane care fac bani la negru și au averi uriașe, fără a plăti impozite la stat. El a dat exemplu dezvoltatorii imobiliari, dar și zona financiară și cea de consultanță care are o relație strânsă inclusiv cu statul român.
„Există posibilitatea asta într-adevăr, să vezi exact ce valori și ce averi au oamenii respectivi. Problema este următoarea. Sunt foarte mulți oameni în România care fac bani la negru și au averi uriașe și pentru care nu plătesc impozite. Să dai posibilitatea acelor oameni să facă averi fără să plătească taxe.
Vă dau exemplul dezvoltatorilor imobiliari pe persoană fizică. Știm foarte bine ce regim fiscal este acolo și cum oamenii ăia, prin diverse artificii, reușesc ca veniturile și câștigurile pe care le fac să le treacă pe persoană fizică sau să le bage în buzunar, nici măcar să fie impozitate. Acolo trebuie luate niște măsuri. La fel, în zona financiară și zona de consultanță, inclusiv în relația cu statul se fac bani la negru”, a spus consultantul.
Referitor la declarațiile făcute de șeful ANAF, Adrian Negrescu susține că România este în prezent la nivelul 2 din 5 în ceea ce privește digitalizarea fiscului românesc. Astfel, țara noastră mai are mulți pași de făcut până la momentul în care va putea să digitalizeze tot ceea ce înseamnă tranzacții financiare la nivel național.
România, la nivelul 2 din 5 în ceea ce privește digitalizarea fiscului românesc
„În momentul în care vom digitaliza tot sistemul financiar din România, să nu mai poți face plăți în plic, să nu mai poți să emiți o factură fără să treacă prin sistemul ANAF. Atunci lucrurile vor fi mult mai ușor de monitorizat și să vedem exact cum se fac banii și cum se cheltuie în România.
Vă dau un exemplu. Noi în momentul de față suntem undeva la nivelul 2 din 5 la capitolul digitalizarea fiscului românesc, de asta vrea să ne vorbească șeful ANAF. Despre faptul că ei sunt la nivelul 2 din 5, la capitolul digitalizare adică mai avem mulți pași de făcut pentru a digitaliza tot ceea ce înseamnă tranzacții financiare în România”, a mai adăugat el.
Adrian Negrescu a vorbit și despre motivele pentru care unii români evită să își declare veniturile. El a vorbit despre SPV, dar și despre declarațiile completate de contribuabili, care se întorc împotriva lor, aceștia fiind nevoiți ulterior să își recupereze banii de la Fisc.
În ceea ce privește anchetarea celor peste 500.000 de români de către ANAF, consultantul susține că acest lucru ar dura în jur de 10 ani având în vedere actualele echipe din cadrul Agenției.
De ce evită românii să își declare veniturile la ANAF?
„Când vom rezolva această problemă, da venim și înfierăm proletar pe toți bogații din România că nu își declară veniturile, dar tu nici măcar în momentul de față, dacă vrei să îți plătești taxele la stat, știm foarte bine, ai SPV-ul ăla care este o prostie de aplicație din anii 90 și care nu funcționează sau dacă îți faci acea declarație de te trezești în următorii ani cu tot felul de regularizări, tot felul de calcule care de cele mai multe ori sunt greșite și trebuie să te judeci tu, ca să îți recuperezi niște bani de la fiscul românesc.
Alea sunt problemele reale, pentru că te inhibă să îți plătești și să fii într-o relație ok cu statul român. Acolo e problema, nu că facem noi acum anchete.
Apropo, știți ce înseamnă 560.000 de români anchetați de către fisc? Înseamnă vreo 10 ani de anchete pentru că ei au 70 de echipe”, a mai completat Adrian Negrescu.