Contractul de cesiune a fost semnat pe 27 august 2018, iar prețul tranzacției a fost de 1 leu, asta pentru că firma este într-o situaţie financiară dificilă. Afacerile constructorului bucureştean Delta ACM 93 au scăzut cu aproape 34% anul trecut, până la 55,6 mil. euro. Acesta este al patrulea an consecutiv de scădere pentru companie. Dacă în urmă cu trei ani, profitul constructorului scădea abupt cu 60%, rezultatele din 2017 indică o prăbuşire cu peste 90%, până la un modic 394.000 de euro.

Decizia Primăriei Sector 3, condusă de Robert Negoiţă, vine după ce, la începutul lunii august, compania municipală Administrare Active Sector 3 a cumpărat şi fabrica de prefabricate a Delta ACM din Popeşti Leordeni pentru 5 mil. euro.

„Primăria Sectorului 3 a luat această decizie pentru că are în derulare foarte multe proiecte pentru care este necesară achiziționarea de cantități semnificative de betoane și produse derivate din acestea. Din experința dobândită până în prezent, putem afirma că sectorul de producție și distribuție a prefabricatelor din beton este insuficient dezvoltat la nivelul pieței românești, iar construcția unei fabrici proprii de prefabricate este un proces de lungă durată și foarte complex, acesta presupunând identificarea și achiziționarea unui teren vast, cu diferite căi de acces pentru echipamente grele și agabaritice, achiziționarea de echipamente specifice, angajarea de personal calificat“, se arată în răspunsul furnizat de primărie la solicitarea revistei Capital.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 mai spun că de nenumărate ori s-au înregistrat întârzieri în executarea lucrărilor din cauza incapacității furnizorilor de betoane de a asigura la timp produsele contractate. Furnizorii din București și Ilfov sunt extrem de solicitați, dată fiind multitudinea de proiecte publice sau private aflate în derulare aici, iar furnizorii din alte județe au costuri mai mari și întârzieri în furnizare din cauza transportului, spun aceştia.

Bani în redresarea firmei

Contactat de Capital, directorul general al Delta ACM, Ioan Ștefan, a spus că decizia de vânzare a fost luată pentru a revigora firma.

 

„S-a decis vânzarea a 51% din firmă pentru revigorarea, creşterea producţiei şi dezvoltarea companiei. Primăriile încep să îşi dezvolte companii proprii pentru drumuri şi lucrări edilitare. Asta înseamnă că ori îşi fac firme noi, ori cumpără firme care vor să intre în asemenea parteneriate. Preţul de vânzare este simbolic pentru că, în condiţiile actuale de piaţă, noi eram pe pierdere. Noi vrem un nou început. Tot portofoliu de contracte aflate în desfăşurare va fi dus la capăt. Florea Diaconu rămâne acţionar minoritar, cu 29%, şi Ionel Pirpiliu, cu 20%. Deocamdată rămân la conducerea companiei“, a declarant, pentru Capital, Ioan Ştefan.

Primăria ne-a transmis că va începe un proces complex de evaluare a Delta ACM, în urma căruia vor fi stabilite măsurile care trebuie luate pentru ca societatea să devină performantă economic.

„Delta ACM 93 este o societate privată orientată spre profit, acesta fiind obiectivul cu care a fost înființată. În consecință, și pe viitor, aceasta va activa ca o companie liberă pe piață și va putea contracta atât cu mediul privat, cât și cu instituțiile publice, ea având un întreg istoric de furnizor major pentru proiectele private din București, de exemplu. Bineînțeles, prioritatea va fi asigurarea materialelor necesare pentru proiectele Sectorului 3, care în acest mod nu vor mai fi întârziate“, precizează reprezentanţii primăriei.

Noi firme private

În prezent, Primăria Sectorului 3 nu are în plan intrarea în acţionariatul altor companii private, dar dacă va exista o oportunitate similară cu un alt furnizor, nu va ezita să o facă.

„Primăriile, fiind unii dintre dezvoltatorii majori de proiecte, pentru a avea succes și a putea să se încadreze în termenele pe care și le stabilesc nu trebuie să ezite în acest sens. Mediul privat este obișnuit cu concurența și nu va avea o problemă cu faptul că primăriile se implică în acționariatul unor furnizori. De asemenea, toate contractele încheiate cu administrația publică trebuie respectate întocmai și la timp“, conchid reprezentanţii administraţiei locale.  

Florea Diaconu ocupă locul 36 în ultima ediţie a top 300 Capital cei mai bogaţi români cu o avere estimată la 118-120 de milioane de euro.