Într-adevăr, dacă ne comparăm cu Bulgaria, stăm chiar bine. Însă dacă ne uităm la vecinii noștri unguri, ne paște o depresie națională.
Profesorul Ștefan Popescu, doctor la Sorbona în istoria relațiilor internaționale a vorbit la podcastul România lui Cristache despre cum s-a impus Ungaria ca lider economic zonal, în dauna țării noastre.
„Ne place să facem comparație cu Ungaria, dar vedem că statul ungar a sprijinit mai multe companii să devină adevărați jucători regionali. Și ne uităm că cea mai importantă companie aeriană pentru români este o companie ungurească, care are servicii foarte bune, le folosim cu toții.
În energie, Ungaria are iarăși campioni regionali, în sistemul bancar. Ori România, o țară cu o populație mai mult decât dublul populației Ungariei, din păcate, văd că nu a manifestat aceste ambiții și, din păcate, și-a pierdut din relevanță.
Când tu îți pierzi din relevanță se creează o anumită percepție la nivel european, care reprezintă chestiunea de fond în eșecul Schengen.”, este de părere expertul în relații externe.
Ce n-am avut de am pierdut
„Ca o țară mică, să spunem lucrurilor pe nume. Deși este o țară destul de mare, totuși, să ai 19 milioane de locuitori la scară europeană, România, de la aderare și până acum a rămas totuși, în ciuda progreselor notabile pe care le recunoaștem, a doua cea mai săracă țară a Uniunii Europene, o țară slab conectată cu infastructuri.
Gheorghe Brătianu spunea: «Drumul creează statul!».”, a mai spus profesorul.
Supraviețuirea – sport național românesc
„Marea masă este dezinteresată pentru că suntem într-o logică a supraviețuirii. Vedem foarte bine că România se golește de la un la altul de populație, natalitatea s-a prăbușit, asta exprimă o anumită viziune cu privire la viitor, la încrederea pe care cetățenii o au în propria țară și acesta este fundamentul politicii externe.
De asta Titulescu spunea: «Dați-mi o bună politică internă pentru a vă da o bună politică externă.»”, a citat Ștefan Popescu din cel mai mare diplomat din istoria României.