Ce ar fi însemnat ca unul din granzii producători de automobile ai Germaniei să investească miliarde de euro în țara noastră într-o uzină a viitorului? Chiar o vor face.
Însă la 20 de minute de țara noastră, în Ungaria. Și dacă ne consolează cu ceva, sute de ingineri români vor lucra acolo.
Profesorul universitar Ștefan Popescu a vorbit la podcastul România lui Cristache despre cea mai mare oportunitate pe care România a ratat-o în acești ani.
„La 60 de kilometri de Oradea, care va fi cea mai mare fabrică de mașini electrice din Europa și a treia din lume, pentru că există pe orizontal o infrastructură, pentru că camioanele cu piese de schimb, pentru că la noi și asta e o problemă.
Piesele ca să ajungă până la Mioveni cât fac?”, se întreabă retoric profesorul.
Profesorul Ștefan Popescu: Principalul ingredient al unei țări e voința, pe care o educi
Deși lipsa infrastructurii este problema principală a României, există o cauză mai profundă, care ne ține la coada lumii civilizate.
„În 1945, după al doilea război mondial, știți câți doctori în știință avea Coreea de Sud? 10! Și ce a ajuns Coreea de Sud, astăzi.
Ungaria a atras fabrici de baterii, are doi mari producători de baterii din Coreea de Sud, a atras și din Japonia, are 5 mari fabrici de baterii. Și atunci nu este un secret de ce mari companii din Germania fac investiții de miliarde de euro în platforme industriale pentru mașini electrice, care vor fi viitorul. (…)
Principalul ingredient al unei țări știți care este? Că vorbeați de Coreea de Sud. Care sunt resursele minerale ale Coreei de Sud? Care sunt resursele Japoniei? Japonia e o țară atât de săracă.
Știți foarte bine că importă absolut orice. Și apa o desalinizează. Dar principalul ingredient e voința, pe care o educi, cu manualul de istorie, de geografie, cu cinematografia, cu o presă de calitate.”, este de părere profesorul universitar Ștefan Popescu.