Războiul din Ucraina a acționat ca o hârtie de turnesol pentru toate crizele existente ale planetei, acutizându-le. Una dintre acestea e criza climatică. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play de miercuri au pus reflectorul pe raportul de forțe al marilor puteri odată cu declanșarea războiului.
Experții în politică externă susțin că, deși crizele energetice din timpul războaielor sunt inevitabile, acestea par să surprindă întotdeauna administrațiile, nepregătite pentru o criză reală. Ca întotdeauna în orice criză, semnalul se dă de la vârf.
Turcescu: Generațiile care vin nu vor mai fi în stare să construiască un pod
Invitat în studioul EVZ, jurnalistul și publicistul de mediu Liviu Mihaiu a menționat o legătură între orientarea politică a actualului președinte american Joe Biden și agravarea crizei planetare, inclusiv prin agravarea crizei energetice și trecerea într-un plan secundar a crizei climatice.
Moderatorul Robert Turcescu i-a spus invitatului său că soluțiile pe care le propune sunt minunate, însă din nefericire nu ai cu cine să le pui în aplicare. „E o lume în care, dacă îi dai unuia o șurubelniță în mână se sinucide. Capacitatea de a pune planuri în aplicare nu mai funcționează. Generațiile care vin nu vor mai fi în stare să construiască un pod”, a remarcat Turcescu.
Mihaiu: Joe Biden este omul complexului militaro-industrial
Potrivit lui Mihaiu, președintele american și democrații pe care îi reprezintă arată în fiecare zi că, în realitate, nu au de gând să pledeze pentru pace și soluții de rezolvare a conflictului din Ucraina. Deciziile luate în Congres pledează mai degrabă pentru înarmare, încurajând și alte țări în acest sens, avertizează Liviu Mihaiu.
„Dacă generalul Wesley Clark spune că trebuie să înceapă un război cu Rusia, înseamnă că oamenii ăștia au luat-o razna. De 37-38 de ani, Joe Biden este omul complexului militaro-industrial. El nu are nicio treabă cu Green Deal. L-au acuzat pe Trump că a ieșit din Green Deal, iar actual democrații nu vorbesc absolut deloc de Green Deal. Doar măresc bugetul de înarmare al Americii, al Germaniei, al Taiwanului, al tuturor. Asta face America”.
Pe de altă parte, sociologul Mirel Palada a remarcat că indiferent de mesajele retorice folosite de mai-marii lumii și discursurile lor care aparent susțin pacea sau salvarea planetei, „geopolitica, lupta pentru putere nu va dispărea. (…) Trebuie să avem o abordare realistă, cum au avut englezii în poluarea Tamisei. A durat 30-40 de ani până să refacă Tamisa. Au luat-0 gradual”.