Jurnalistul Dan Andronic a abordat în podcastul „Contrapunct” fragmente din cartea „Zig-Zag printre gândurile mele” semnată de Ion Cristoiu. Autorul, împreună cu editorul cărții, Dan Andronic, au analizat fragmente din volum. S-a discutat despre obsesia școlirii tinerilor din străinătate, ideea de detectiv al istoriei, dar și turismul cultural, inexistent în România.
În podacastul de luni, 8 iulie, jurnalistul Dan Andronic a plecat de la ideea tinerilor care pleacă la școală în străinătate și nu se mai întorc.
Ion Cristoiu a explicat generația „bonjuriștilor”
Ion Cristoiu a explicat că România modernă a fost făcută de „bonjuriști”. Este vorba de cei care învățaseră la Paris. Prima caracteristică a acelei generații este că s-au dus în Franța și s-au întors înapoi.
„Prima caracteristică este revolta împotriva taților. Toți erau trimiși de către părinți, dar părinții erau…fanarioți. De ce nu au rămas, de ce s-au întors? Pentru că s-au dus ca să vină”, a spus maestrul.
În opinia sa, aceștia nu s-au dus în străinătate pentru a rămâne acolo pentru că e mai bine decât în România. Ei s-au dus ca să se întoarcă, a explicat Ion Cristoiu, oferind exemplul lui Bălcescu sau Brătianu.
Vechea generație era cu gândul la România
Ion Cristoiu a menționat că toată generația lui Ion Brătianu este o generație care și-a cheltuit banii pentru țară.
„Brătianu chiar se împrumuta de bani de la prieteni pentru a face anumite lucruri pentru țară”, a completat și Dan Andronic.
Ion Cristoiu a spus că aceștia erau patrioți. Ei erau cu gândul către țară, lucru care se vede și în scrisorile transmise, se gândeau la realitățile din țara.
A doua caracteristică a fost că nu au venit în România ca să copieze. Ei au adaptat realitățile la realitățile noastre.
„Ai noștri s-au dus în occident nu atât pentru a lua legi ci pentru a aduce o realitate (…) iar această generație a făcut un efort uriaș”, a comentat Ion Cristoiu.
Părinții de atunci nu mai sunt cei de astăzi
Maestrul a fost rugat să comenteze de ce nu mai există această generație în zilele noastre. Ion Cristoiu a oferit un răspuns categoric: pentru că părinții lor, de atunci, nu mai există.
Dan Andronic a intervenit și a susținut că cei care îi trimit pe copii afară sunt tot un soi de „fanarioți”.
„Să luăm clasa noastră făcută între ’90-’95. Este o clasă de oligarhi consumeriști. Spuneți-mi și mie, cu mici excepții, un caz în care unul avea în ’90 un chioșc și acum are un lanț. Avem în România regii cârnaților?”, a spus maestrul.
Răspunsul oferit de Dan Andronic
Dan Andronic a susținut că un răspuns legat de plecarea tinerilor și rămânerea lor în afara României este legat de lipsa sentimentului de patriotism.
„Nu mai există sentimentul de patrie. Lucrul acesta în vedem foarte clar în războiul dintre Ucraina și Rusia.
Sunt mari dificultăți de a-i mai convinge pe oameni să se mai ducă în război pentru că nu înțeleg de ce ar trebui să o facă”, a comentat Andronic în cadrul emisiunii.
Întreg podcastul de luni, 8 iulie, poate fi urmărit aici. Vizionare plăcută!