EXCLUSIV De unde provin, de fapt, românii. Explicația istoricului Alex Mihai Stoenescu

hai romania 13 septembrie

SURSA FOTO: Capital.ro

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a vorbit despre teoria țărănească a lui Nicolae Iorga și a scos la iveală informații foarte interesante cu privire la proveniența românilor. Istoricul a povestit despre cum s-a ajuns la concluzia că românii ar fi, de fapt, latini.

De unde provin, de fapt, românii?

Pe canalul de YouTube al ”HAI România!” a fost difuzat un nou episod marca ”Evenimentul Istoric”, în cadrul căruia istoricul Alex Mihai Stoenescu a vorbit despre teoria țărănească a lui Iorga și despre felul în care marele nostru istoric a demontat tentativele de a trimite pe un alt făgaș istoric, unul fals, România și românii.

Nicolae Iorga a fost profund influențat de viața rurală românească și de importanța țărănimii în istoria și identitatea națională. Teoria țărănească a lui Nicolae Iorga reflectă viziunea sa asupra societății românești, în care țăranul joacă un rol central și fundamental.

Iorga considera că țăranul este depozitarul valorilor autentice românești, cum ar fi moralitatea, tradiția și credința.

El vedea țărănimea ca o clasă socială esențială, care a menținut specificul național în fața influențelor externe și care a conservat structura culturală și etnică a poporului român.

Teoria țărănească a lui Iorga a influențat gândirea politică și culturală a României interbelice, mai ales prin mișcări precum Partidul Național Țărănesc și diversele inițiative culturale și economice care au încercat să aducă țărănimea în centrul vieții politice și economice.

Nicolae Iorga, în calitate de istoric și gânditor de marcă în România, a avut polemici și divergențe cu diverși intelectuali și istorici ai vremii, unii dintre ei căutând să introducă în fibra neamului nostru românesc reevaluări și reinterpretări istorice.

”(…) Un mare antropolog elvețian, care era directorul Institutului de Antropologie de la Geneva (…) și care au început să vină în România și să facă, ceea ce se numea pe vremuri, măsuri antropomorfice. Umblau prin sate și măsurau oameni. Îi măsurau pe români..

Măsurau tot felul de caracteristici și chiar au publicat o carte specială cu reprezentarea antropologică a poporului român”, spune istoricul.

Marea majoritate a românilor era prezentată ca având părul închis la culoare

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a explicat că cercetarea respectivă avea un punct care a fost observat imediat, mai ales în presa culturală. Potrivit acestuia, marea majoritate a bărbaților și femeilor românce era prezentată ca șatenă și brunetă, în timp ce blonzii erau foarte puțini.

”Cercetarea asta ce făcea? Cercetarea asta avea un anumit punct care a fost observat imediat, mai ales în presa culturală. Și anume, marea majoritate a bărbaților și femeilor românce era prezentată ca șatenă și brunetă. Blonzi foarte puțini”, continuă istoricul Alex Mihai Stoenescu.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a continuat explicând că un popor român mai degrabă brunet necesită o altă explicație. Justificarea avansată a fost că, în ciuda aspectului, poporul român este totuși un popor roman, având rădăcini în populațiile mediteraneene conduse de Traian. Astfel, românii ar fi, mai degrabă, latini.

”(…) un popor român mai degrabă brunet trebuie să aibă o altă explicație. Și atunci, justificarea lor a fost, este totuși un popor roman. Se trag din populațiile mediteraneene care au fost conduse de Traian (…) deci românii ar fi, mai degrabă, latini”, continuă istoricul Alex Mihai Stoenescu.

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi urmări în podcastul difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”. Vizionare plăcută!