Ion Cristoiu, atac direct la adresa lui Klaus Iohannis: „Este un om de secol XIX”
Ion Cristoiu s-a săturat să îl vadă pe Klaus Iohannis cum așteptă să i se termine mandatul prezidențial, visând la ziua în care va ajunge secretarul general al NATO.
Discursurile sale, comoditatea şi felul bizar în care interacționează cu ceilalți decidenți politici sunt câteva dintre motivele pentru care Ion Cristoiu crede că o scurtare a mandatului prezidențial al lui Klaus Iohannis, fie şi cu un an, ar fi o binefacere pentru România. Cum s-ar putea întâmpla așa ceva a fost explicat în cadrul podcastului EVZ Play de pe canalul de Youtube EVZ Capital.
„Klaus Iohannis este un om de secol XIX pentru că el nu a înțeles firescul internetului. Toate aceste podcasturi sunt spații minime ale libertății. Televiziunile sunt ținute sub strict control. În „Delirul” (care scrisă de Marin Preda), Ștefan se angajează la „Curentul” (ziar din România) și are loc o discuție între el și secretarul general de redacție.
Care e a patra putere în stat? Presa! Nu mai e! Ne-a chemat generalul și ne-a spus că presa trebuie să simtă cotul. Adică presiunea unui control. Astăzi, podcastul a ajuns spațiul libertății”, susține ferm Ion Cristoiu.
Klaus Iohannis este „mult mai apropiat de Liviu Dragnea decât credem noi”
După aceea, Ion Cristoiu a vorbit despre decizia luată marți, 25 octombrie 2022, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Din punctul lui de vedere, „15 ani de luptă împotriva corupției s-au dus pe Apa Sâmbetei”.
„Mișcarea din 89 a fost posibil pentru că tot sistemul voia să plece Ceaușescu. În 2017, am avut un om ce putea fi diabolizat. Alegerile din 2016 au avut o participare foarte slabă. Mulți dintre adversarii PSD au rămas acasă și în momentul în care s-a ivit posibilitatea unei manifestări electorale, ea s-a întâmplat. Practic, au mers la vot.
Tot ce se petrece acum este o revenire a lui Liviu Dragnea, dar fără Dragnea: scoaterea de sub acuzarea corupției. Iohannis nu este comunist, el este un gherțoi preocupat de lux.
El este mult mai apropiat de Dragnea decât credem noi. Greșeala lui Dragnea a fost că nu a făcut bazele spre Bruxelles. (Giorgia) Meloni (prim-ministrul Italiei) face invers, mai că o s-o adopte pe Ursula (von der Leyen – președintele Comisiei Europene)”, a declarat, miercuri, Ion Cristoiu.
„Iohannis rezolvă ce nu a reușit Dragnea”
Potrivit spuselor sale, în prezent, Klaus Iohannis „rezolvă” tot ce nu a reușit să ducă la bun sfârșit Liviu Dragnea. Pe scurt, tot ce își propusese, în trecut, Liviu Dragnea și grupul său se întâmplă acum.
„Nimeni în Occident nu mai este preocupat de drepturile omului, ci numai de ajutorul dat Ucrainei. Iohannis rezolvă ce nu a reușit Dragnea. Este o restaurație. Cam tot ce își propusese Dragnea și grupul său de interese se petrece acum.
Revin la ”presa simte cotul”. Cotul Serviciilor, nu al armatei. În istoria presei române nu există spontan. Iohannis le are cu luxul, ori lux fără corupție nu se poate… Avem de a face cu o grupare transpartinică, în frunte cu Klaus Iohannis. Toate hotărârile recente arată asta. Plecarea lui Vasile Dîncu (de la conducerea Ministerului Apărării Naționale), care a zis că nu se înțelege cu președintele, nu a stârnit nici o flamă. Dacă demisiona șeful Pentagonului?”, a adăugat Ion Cristoiu.
„PNL și PSD stau drepți așteptând hotărârile lui Iohannis. Iohannis este și ranchiunos. Lui George Simion i se trage de la faptul că, imediat după alegeri, a anunțat un referendum împotriva lui Iohannis. Există două variante. Când ajungi președinte sau premier, apare rațiunea de stat, fără ranchiună sau simpatii, ea primează.
Iohannis este plin de ranchiună, o năpustire asupra celor care îl deranjează. El nu suportă critica. Liberalii știu asta, el este foarte primejdios cu cei apropiați pentru PNL, de exemplu”, a mărturisit Ion Cristoiu.
Spre final, acesta a vorbit despre conflictul Dîncu – Iohannis care, din punctul său de vedere, a început odată cu războiul din Ucraina din simplul motiv că unii vor să fie mai agresivi cu Rusia, iar alții cred că s-a depășit deja limita.
„Sunt două grupări: câinii războiului, cum e Iohannis, care vrea arme. O altă grupare crede că depășim o limită. În Europa, în afară de Polonia, noi suntem cei mai agresivi cu Rusia. De ce? Nimeni nu spune să nu participi, dar o anumită prudență este necesară. În perioada interbelică am fost ham-hamiștii Europei…”, a încheiat invitatul lui Robert Turcescu.