EXCLUSIV. Dezvăluire de senzație din interiorul sistemului comunist! Cum a salvat Mugur Isărescu aurul țării de furia lui Ceaușescu (VIDEO)

Mugur Isarescu BNR

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Dosarul „Manole” a reprezentat încercarea CNSAS de a-l declara pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informator al fostei Securități. Invitata lui Dan Andronic în podcastul Evenimentul Istoric a fost colegă și discipolă a guvernatorului BNR la Institutul de Economie Mondială. Cercetătoarea Irina Dumitriu a făcut dezvăluiri de senzație despre un episod mai puțin cunoscut care îl are în prim plan pe longevivul șef al BNR.

Invitata emisiunii realizată  în studioul EVZ de Dan Andronic, directorul revistei Evenimentul Istoric, care a dedicat un număr special Dosarului Manole, este una din „victimele” lui Mugur Isărescu. Irina Dumitriu, care apare într-una din notele informative semnate Manole în sesizarea CNSAS, a acceptat să vorbească deschis despre acest lucru.

Brațul lung al Securității nu a împiedicat excelența

Cercetătoarea se declară o discipolă a lui Isărescu, acesta creând așa-numita Generație de AUR a economiei de dinaintea prăbușirii comunismului alături de Victor Babiuc, Eugen Dijmărescu, Napoleon Pop, Ioan Mircea Pașcu. Sub conducerea academicianului Costin Murgescu, cel care a sprijinit-o și pe Irina Dumitriu, Institutul de Economie Mondială avea un statut privilegiat.

Deși era împânzit de securiști, provenind în special de la faimoasa DIE (Direcția de Informații Externe) a Securității ceaușiste, institutul oferea performanță economică la standarde occidentale. Exista inclusiv un abonament la Reuters, dar și la publicații internaționale de prestigiu. De altfel, exista o înțelegere tacită, a remarcat moderatorul, ca securiștii să nu se amestece în munca realizată de economiștii de înalt calibru ai institutului.

Cum salvau statisticile false gloria economiei comuniste

Irina Dumitriu a relatat, printre alte episoade inedite și puțin știute despre fostul său coleg, și una din reușitele lui Mugur Isărescu și al echipei sale de la institut. Acesta a realizat un studiu prin care a reușit să-l convingă pe dictatorul Nicolae Ceaușescu să renunțe la planul de a sista colaborarea cu FMI (Fondul Monetar Internațional).

„Noi scriam trimestrial conjunctura economiei mondiale. Situația României arăta foarte rău. Am avut un studiu în 1987 privind sistemul cursurilor de schimb. Or noi aveam atunci sistem de cursuri multiple pentru fiecare export în parte. Exportam deja la indiferent ce preț, când Ceaușescu a decis să plătim datoria externă în avans. (…) De ce era acest sistem multiplu? Ca să nu rezulte dacă e eficient sau nu exportul”, a relatat cercetătoarea.

Isărescu l-a convins pe Ceaușescu să nu piardă aurul țării

Irina Dumitriu a precizat că Isărescu și ea au fost autorii unui studiu trecut la secret, unde au demonstrat că sistemul respectiv e înșelător. „Am demonstrat că nu e în regulă sistemul. După un timp tovarășul Isărescu a fost chemat la directorul direcției valutare ca să fie criticat. (…) În 89 a venit altă nebunie, să ieșim din FMI, care ne critica că avem statistici false. Dă-i brainstorming să salvăm situația. Mugur a găsit soluția de a i se transmite tovarășului Ceaușescu că pierdem aurul depus la FMI”, a completat invitata.

Emisiunea integrală: