Când cineva moare, conexiunile neuronale care crează amintirile încep să se degradeze. Dar v-ați gândit vreodată cum ar fi să vă puteți păstra creierul intact chiar și după trecerea în neființă? Ce ați spune dacă amintirile voastre ar putea fi memorate precum datele dintr-un computer? O companie de tip start-up spune că acum acest lucru este posibil!
Faceți cunoștință cu Nectome, o organizație a cărei „ambiție finală este de a menține amintirile intacte pentru viitor”. Compania, co-fondată de absolventul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) Robert McIntyre – susține că, în curând, vom putea să păstrăm conexiunea umană și chiar să „încarcăm” amintirile noastre într-un cloud.
Potrivit Fundației pentru Conservarea Creierului, ”connectome” este o hartă a conexiunilor neuronale ale creierului sau a celor dintre celulele creierului.
Aceste conexiuni se numesc sinapse. Sinapsele sunt structuri care transmit semnale electrice sau chimice între neuroni. Cu alte cuvinte, sinapsele permit celulelor creierului să comunice între ele și aceste structuri sunt importante pentru formarea memoriei.
Folosind o tehnică numită crioprezervare stabilizată cu aldehide – denumită și vitrificare – cei de la Nectome sunt de părere că ar putea păstra sinapselor umane, împreună cu amintirile formate cu ajutorul lor.
Așadar cum funcționează această vitrificare?
„Vitrificarea” cuprinde două procese: fixarea și vitrificarea propriu zisă. Fixarea implică utilizarea unei substanțe chimice numite glutaraldehidă pentru solidificarea sinapselor și prevenirea degradării acestora.
Pentru a spori conservarea în continuare, creierul este păstrat la -122 ° C. În acest fel, poate fi stocat chiar și sute de ani, potrivit specialiștilor de la Nectome.
Un compus organis numit etilenglicol este aplicat creierului înainte de îngheț, pentru a opri formarea de cristale de gheață. Pe măsură ce concentrațiile de etilenglicol cresc, creierul este pus într-o stare vitroasă sau de sticlă. Acesta reprezintă practic procesul de vitrificare.
Vi se pare deja prea mult? Pare mai degrabă un film SF? Ei bine, aflați că cei de la Netcome au aplicat deja ceea ce noi doar am scris și au reușit să păstreze un întreg creier de iepure folosind vitrificarea.
Tehnica a mers chiar și mai departe și se află în faza de testare umană. La începutul acestui an, Mclntyre si colegii săi au folosit vitrificarea pentru a păstra creierul unei femei în vârstă la doar două ore și jumătate dupa ce a murit. Vorbind cu MIT Technology Review, McIntyre susține că în momentul de față creierul doamnei este „unul dintre cele mai bine conservate vreodată”.
Există totuși o problemă care trebuie luată în calcul: deși aparent intervalul de două ore și jumătate, care au trecut între momentul decesului și conservarea creierului, nu par prea mari, creierul suferă mari daune în acel moment.
Așadar pentru ca un creier să poată fi pe deplin conservat prin vitrificare, trebuie să fie proaspăt. În mod ideal, procedura trebuie să fie efectuată pe măsură ce o persoană se apropie de sfârșitul vieții.
Acest lucru înseamnă că Nectome, pentru a putea scoate pe piață acest ”produs” trebuie mai întâi să găsească oameni dispuși să moară pentru a-și păstra complet creierul, în speranța că amintirile lor vor putea fi recuperate într-o zi și transformate într-o simulare pe computer.
Tehnică uluitoare: cum s-ar putea „recrea mintea”
Cine ar face așa ceva? Cine și-ar dori așa ceva? Ei bine, cei de la Nectome au lansat deja o listă de așteptare pentru această procedură. Ei o folosesc în primul rând ca pe o modalitate de a obține finanțare pentru a-și putea continua cercetările. Cu un depozit de 10.000 de dolari, oricine se poate înscrie pentru ca în perspectivă să-și poată păstra creierul și amintirile.
Potrivit reprezentanților Nectome, 25 de persoane s-au înscris deja, în ciuda faptului că procedura pe care doresc să o aplice nu este pe deplin finalizată.
Tehnica de conservare propusă de Netcome a demonstrat o oarecare fezabilitate, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să aibă dubii că pot fi într-adevăr recuperate amintiri din creierul uman după moarte.
Mai mult decât atât, specialiștii Nectome trebuie să vină cât mai rapid cu o strategie care să le permită să „încarce” undeva amintirile recuperate.
Compania are în plan să profite de celebra lege supranumită „moarte cu demnitate”. În anumite state din America, printre care California, Oregon și Washington, autoritățile permit bolnavilor aflați în faze terminale ale bolilor să-și administreze substanțe letale.
Potrivit lui McIntyre, Nectome se află deja în discuții cu avocați specializați, care să-i ajute să obțină aproări pentru a efectua procedura pe astfel de subiecți.
Compania a primit deja asistență de la Y Combinator – o organizație care ajută la dezvoltarea companiilor de tip start-up – iar Nectome are în plan să prezinte ideea la care lucrează în mai multe puncte strategice pentru a obține finanțare.
Tehnica pe care ei vor să o aplice pe oameni a atras deja unele critici, dar Mclntyre și colegii lui cred că în anii ce urmează vor putea să o dezvolte suficient de mult încât să poată conserva creiere și să le recupereze amintirile, care ulterior vor putea fi stocate și refolosite.