Politologul Alina Mungiu-Pippidi a fost invitata de miercuri, 2 noiembrie, a podcastului „România lui Cristache”, difuzat pe canalul de YouTube al EVZ Capital. Printre subiectele dezbătute de jurnalistul Ionuţ Cristache şi invitata sa s-a numărat şi relaţia dintre Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi.
Momentul tensionat dintre Iohannis şi Kovesi din 2018
Reamintim că, într-un interviu acordat recent, Kovesi a povestit cum, în vara lui 2018, înainte ca președintele României să semneze revocarea din funcția de procuror șef al DNA, a purtat o discuție cu Klaus Iohannis, care i-a cerut să plece.
„Este un lucru pe care nu l-am făcut public. A fost o discuție între noi. N-am considerat că trebuie să fac public acest lucru. Mi-a cerut demisia. Am refuzat. (…)
Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii. Nu mă consideram vinovată cu nimic. Așteptam să ….la finalul mandatului, dacă am fost revocată, cineva măcar să mulțumească pentru ce am făcut, nu să-mi ceară demisia. (…)
Mi s-a cerut demisia. Am zis că nu, ce zic eu dimineața când mă uit în oglindă? Vreau să fiu cu conștiința împăcată, să fiu liniștită. Și asta a fost”, a declarat fosta şefa a DNA.
Alina Mungiu-Pippidi: Evident că Kovesi l-a taxat pe treaba asta
Politologul Alina Mungiu-Pippidi spune că atacul lui Kovesi la adresa lui Klaus Iohannis a vizat o chestiune personală, iar preşedintele României ar fi putut să ia atunci apărarea şefei DNA, având în vedere că el beneficiase mult de pe urma luptei anticorupţie.
„Atacul a vizat o chestiune personală, schimbarea ei din funcție. Toți suntem oameni, și evident că ea poate să spună că dacă Iohannis era mai brav și putea să o apere.
Iohannis a profitat foarte mult de pe urma campaniei anticorupție, Iohannis a reușit să îl plaseze pe Dragnea în locul ăluia care se opune și în același timp a făcut ce a făcut Dragnea. Evident că Kovesi l-a taxat pe treaba asta, dar asta e un fleac, nu contează.
Mie mi se pare că ceea ce a făcut ea substanțial bun este că i-a certat pe cei din Guvern, pentru că ea știe mai bine la noi decât în alte țări ce merge și ce nu merge”, a afirmat Alina Mungiu-Pippidi.
Problema statului de drept în România şi cazul uluitor al şefului ANI, care l-a anchetat pe Iohannis
Politologul a mai subliniat că România nu ar avea neapărat o problemă uriaşă cu corupţia, ci cu statul de drept, dând şi exemplul lui Horia Georgescu, fost preşedinte al ANI, care ar fi fost trimis în judecată după ce, cu câteva luni înainte, îl anchetase pe Klaus Iohannis, candidat la preşedinţie.
Alina Mungiu-Pippidi subliniază că, din acest punct de vedere, România este ca Rusia: „Suntem un stat în care se poate întâmpla orice oricui”.
„Mie nu mi se pare că la corupție stăm noi foarte prost, mie mi se pare că stăm foarte prost la statul de drept. Noi am avut primul președinte al Agenției Naționale de Integritate, pe Horia Georgescu, care l-a anchetat pe Iohannis când era candidat la președinție.
La trei luni după ce Iohannis a câștigat, a fost arestat, trimis în judecată, ținut în arest preventiv, nu pentru munca lui de la ANI, ci pentru ce făcuse la Agenția Națională de Restituire a Proprietății. După această poveste, Georgescu ajunge în judecată, se judecă toate procesele, și la sfârșit ICCJ îl clarifică spunând că nu există fapta.
Ce spune toată această poveste despre anticorupția noastră? Faptul că o agenție anticorupție, DNA, îl arestează pe șeful celeilalte agenții, ANI, după ce întâi îi dă informații SRI-ul să se ducă după Iohannis, să nu ajungă președinte. Chestia eșuează, îl trimit la închisoare, și finalmente Curtea spune că fapta nu există.
Dacă iei per total chestia asta, suntem ca Rusia, adică suntem un stat în care se poate întâmpla orice oricui. Georgescu are propria lui teorie a conspirației, pe care s-a dus să o spună la Comisia Manda de anchetă a SRI.
Și ajungem la celălalt subiect despre care trebuie să ne punem întrebări, și anume dacă democrația noastră e defectă. Cine a citit vreodată anchetă acesta comisii. Comisia care era menită a clarifica faptul că există ingerințe necuvenite într-o democrație a serviciilor secrete, numai că numeroasele lor volumuri nu sunt publice.
Asta ce arată? Dacă nici comisia parlamentară de control a serviciilor secrete nu e liberă și nu poate să lămurească chestiunea”, a mai comentat Alina Mungiu-Pippidi, în cadrul podcastului difuzat pe canalul de YouTube al EVZ Capital.