Jean Maurer a decis să ofere detalii importante despre familia Maurer și implicarea sa în ascensiunea comunismului în România, din anii ilegaliști până la împușcarea dictatorilor.
În emisiunea „Istoria secretă”, realizată de Ionuț Cristache, pe canalul de YouTube al Evz-Capital, Jean Maurer a vorbit despre cultul personalității la Nicolae Ceaușescu.
„În primul rând, Ceaușescu era necunoscut la Moscova. Tata a refuzat oferta lui Dej de a prelua conducerea partidului, așa cum voia Dej chiar pe patul de moarte. L-a propus întâi pe Gh Apostol, s-a sfătuit cu tata și el a spus ok, vorbește cu cei ce au un cuvânt de spus în asta. Unii au fost pro, alții contra, nu era unanimitate, ceea ce lansa probleme în partid. Apoi, Dej a zis că tata este singurul care putea prelua conducerea”, a relatat acesta.
De ce Ion Gheorghe Maurer a refuzat oferta lui Dej de a prelua conducerea partidului?
El a explicat că Ion Gheorghe Maurer a refuzat pentru că nu avea origine sănătoasă, era din familie de mici burghezi. Al doilea argument: nu era mai deloc român, era francez amestecat cu german. Alsacian.
„Mulți l-au văzut ca un ideolog, un om cu o deschidere extraordinară. Deci, refuză oferta lui Dej. Apoi, singurul pe care l-a găsit tata a fost Ceaușescu, pe care nu-l știa prea bine. Dar avea referințe foarte bune și era tânăr. Originea era bună, trecut prin pușcăriile burgheziei, ca ilegalist. Și mai știa că era un patriot și un naționalist. Pe tata l-a impresionat și faptul că era și autodidact. Și era convins că Ceaușescu va asculta de greii partidului. Putea fi manipulat în sensul pozitiv, să ia decizii în beneficiul României”, a susținut Jean Maurer.
Poporul nu-l cunoștea pe Ceaușescu
Ceea ce s-a întâmplat până când Maurer a inventat cultul personalității a lui Ceaușescu.
„Poporul nu-l cunoștea pe Ceaușescu. Forța partidului era atunci când populația face zid cu partidul respectiv.
Și atunci s-au inventat adunările populare în care Ceaușescu ține cuvântările cunoscute, adunări inițiate de Ion Gheorghe Maurer. Dar nu el scria discursurile. Dumitru Popescu era unul dintre cei ce scriau astfel de discursuri”, a relatat fiul fostului prim-ministru al lui Ceaușescu.
Acesta a mai relatat că Gheorghe Maurer a orchestrat aceste adunări populare, a fost invenția lui: trebuia să vorbească oamenilor.
„Și ce spunea era de bine: independența, neamestecul în treburile interne. Uitați-vă ce înseamnă azi aceste lucruri.
Despărțirea de tata, a fost ca un efect târâș, cum zic nemții, de mers pe burtă. S-a construit cultul personalității și siguranței lui Ceaușescu, dublat nu numai de adulația populară, ci și prin reorganizarea Securității și construise un control foarte performant al tuturor factorilor de decizie din împrejurul lui”, a mai spus Jean Maurer.
Motivul pentru care Elena Ceaușescu o invidia pe soția fostului premier comunist
El a susținut că Elena Ceaușescu o invidia pe mama sa.
„Nu știu dacă a vrut să îi facă rău mamei. Nu ne plimbam des în pădure sau în pustie. În casă erau microfoane, eram conștienți că suntem supravegheați. La un moment dat, eu am atacat-o pe mama în casă pentru că Ceaușeasca i-a povestit mamei că nici nu știe ce bine arată Zoe.
Povesteau de copii. Mama povestea de unul, Ceaușeasca de trei, avea mai mult de povestit. Și a zis că Ceaușeasca a cumpărat o ”peruclă” extraordinară, blondă. Și atunci i-am zis mamei să își ia și ea o ”peruclă”… Mama era frumoasă, dar se îngrășase în ultimul timp, ține cură de slăbire de 20 de ani și mânca numai în bucătărie ca să n-o vadă nimeni.
Tata îi spune să mănânce cu noi, dar ea zicea că e la cură de slăbire. N-a slăbit deloc în 20 de ani. Poate o juma de kil…”, a mai spus acesta.