EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul lui Nicolae Ceaușescu: Fusese arestat

podcast 11 octombrie

SURSA FOTO: Capital

Vineri, 11 octombrie, a avut loc un nou podcast marca „Evenimentul Istoric”, difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”. De această dată, istoricul Alex Mihai Stoenescu a vorbit despre viziunea lui Nicolae Ceaușescu și ambițiile dictatorului.

Viziunea lui Nicolae Ceaușescu asupra istoriei a fost profund influențată de ideologia comunistă, dar și de ambițiile sale personale de a-și construi un cult al personalității și de a legitima regimul său autoritar.

Nicolae Ceaușescu a manipulat istoria pentru a-și crea o imagine de conducător providențial

Ceaușescu a manipulat istoria pentru a-și crea o imagine de conducător providențial, plasându-se într-o linie continuă de lideri eroi ai poporului român.

Această viziune a fost utilizată pentru a întări ideologia național-comunistă, pe care a dezvoltat-o în special în anii 1970 și 1980.

În cadrul ediției de astăzi a podcastului difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”, istoricul Alex Mihai Stoenescu a explicat viziunea lui Ceaușescu asupra istoriei.

Istoricul a explicat și ce gândea „Geniul din Carpați” despre Burebista și Decebal, Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza.

Recunoștea două lucruri care reprezentau probleme de dosar

Alex Mihai Stoenescu spune că Ceaușescu a recunoscut „două lucruri care reprezentau probleme de dosar”. Potrivit istoricului, erau „niște probleme care ar fi putut să împiedice cariera lui” și numirea în funcții.

Fostul dictator le recunoaște în autobiografia lui „cu o anumită siguranță”. În primul rând, tatăl lui „a aparținut categoriei țăranilor mijlocași” și a fost liberal.

Al doilea aspect negativ este că „a făcut o serie întreagă de erori” în munca de partid.

„Ceaușescu recunoștea două lucruri care reprezentau probleme de dosar. Erau niște probleme care ar fi putut să împiedice cariera lui, numirea în funcții. (…) El le recunoaște în autobiografia lui. Le recunoaște cu o anumită siguranță. Simțim că nu prea îi păsa lui în ’45, probabil devenise deja foarte legat, era foarte fidel lui Gheorghiu-Dej. Făcând parte din acest grup, se simțea protejat.

El, în autobiografie, recunoaște două lucruri care erau aspecte negative în dosarul unui comunist. Primul: Tatăl meu a fost liberal, spune Nicolae Ceaușescu. Familia a aparținut categoriei țăranilor mijlocași. Nu provenea din familii sărace, iar taică-su nu făcuse politică socialistă măcar.

Al doilea aspect negativ, care este mult mai important, este că, în munca de activist, a făcut o serie întreagă de erori. Pentru alții, au fost decisive. Adică n-au putut avansa în cariera de partid. (…)

Cu toate astea, s-a trecut peste el. A fost promovat. Citez din documentul de partid al lui Ceaușescu: În ianuarie 1936, am fost arestat, fiind dat de un provocator Olteanu”.

Istoricul a explicat apoi că o astfel de greșeală se încadra, la momentul respectiv, în categoria „lipsă de vigilență”. Alex Mihai Stoenescu oferă apoi mai multe explicații.

Întreaga ediție a podcastului poate fi urmărită AICI.