Compania spaniolă HL1 Group, care a acumulat înainte de criză peste 27 de hectare de teren în Bucureşti şi localităţile învecinate, şi-a scos la vânzare toate activele din România cu scopul de a ieşi de pe piaţă.
Investitorii iberici au dominat piaţa imobiliară românească în perioada de „boom“, cu planuri care promiteau un volum de investiţii ce depăşea pragul de 6 mld. euro. Criza a destrămat însă visul conchistadorilor. Spaniolii au reuşit să facă plasamente de circa 900 mil. euro pe piaţa locală, însă majoritatea banilor au fost îngropaţi în peste 240 de hectare de teren. Planurile spaniolilor prevedeau dezvoltarea a zeci de mii de apartamente, însă majoritatea nu au ieşit de pe hârtie.
Dezvoltatorul imobiliar HL1 Group intenţia să construiască în România mii de apartamente, însă nu au reuşit să ridice decât două blocuri de locuinţe şi două clădiri de birouri, grupate într-un proiect pe strada Delea Veche din centrul Capitalei. Anul trecut, HL1 Group şi-a scos la vânzarea toate terenurile la un preţ cumulat de 33,2 mil. euro. Compania deţine 21 de hectare de teren în Mogoşoaia, scos la vânzare pentru 10,5 mil. euro, 2,7 hectare lângă fosta fabrică de diamante de pe Bulevardul Timişoara, lot pus pe piaţă la 13, 6 mil. euro, aproape 1 hectar în zona Siseşti pe care încearcă să îl vândă cu 3,97 mil. euro, un teren de circa 2 hectare în aceeaşi zonă, scos la vânzare cu 2,9 mil. euro şi un lot de 5.000 mp în Crângaşi pe care vrea să îl înstrăineze pentru 2,25 mil. euro.
Spaniolii voiau să construiască pe cel mai scump teren, cel de lângă AFI Palace Cotroceni, patru blocuri de apartamente, din care două cu câte 20 de etaje şi două cu câte cinci etaje, şi o clădire de birouri cu 24 de etaje. Planul Urbanistic Zonal, care a expirat între timp, prevedea construcţia a 73.000 mp de apartamente şi 22.000 mp de spaţii de birouri, parametrii care pot fi obţinuţi cu uşurinţă, în opinia proprietarului.
„Până acum nu am primit nicio ofertă serioasă. Au fost clienţi interesaţi, dar când le-am spus cât este preţul, discuţiile nu au mai continuat. Noi nu avem intenţia să scădem preţul. Am renunţat la dezvoltarea acestui teren din cauza crizei. Nu am avut resursele financiare necesare şi nici băncile nu au fost dispuse să ne acorde finanţare. În acest moment, noi încercăm să ne vindem absolut toate terenurile din România. Vânzarea lor reprezintă ieşirea companiei din România. În momentul de faţă nu mai există interes din partea dezvoltatorului de a continua aici“, explică situaţia Sara Ibanez, reprezentant HL1 Group în România.
Totuşi, principalul motiv pentru care dezvoltatorul a decis să se retragă din România este pus pe seama impactului pe care criza imobiliară din Spania l-a avut asupra companiei-mamă. Celor zece ani de „boom“ imobiliar din Spania le-au urmat patru în care băncile au început să fie dezechilibrate de portofolii extinse de credite neperformante. Soluţia găsită de iberici a fost crearea unei bănci care a preluat activele imobiliare toxice acumulate de sistemul financiar. Valoarea proprietăţilor scoase la vânzare de această bancă se ridică la 50 mld. euro.
Citiţi în ediţia print a revistei Capital, aflată pe piaţă în această săptămână, o analiză extinsă despre cele mai mari terenuri scoase la vânzare şi cele mai mari loturi vândute în 2014.