Infertilitatea este o boală care afectează 1 din 6 cupluri. În România, statisticile arată că peste jumătate din aceste cupluri nu se prezintă la medic pentru diagnostic şi tratament. Fertilitatea scade odată cu creşterea vârstei mamei, aşa că femeile care îşi doresc un copil având între 35-40 de ani trebuie să se prezinte la specialistul în infertilitate după 6 luni de încercări, iar cele de peste de 40 de ani după 3 luni.
Dr Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată/FIV, declară într-un interviu pentru „Capital” că infertilitatea este o boală definită ca lipsa apariţiei sarcinii după 12 luni de contacte sexuale regulate şi neprotejate, iar cauzele acesteia sunt împărţite în mod egal între bărbaţi şi femei: 30% feminine, 30% masculine, 30% mixte şi 10% cauze necunoscute- infertilitatea neexplicată.
„Trebuie să ştim că fertilitatea scade odată cu creşterea vârstei materne, care poate prezice care probabilitatea de a avea un copil. Dacă sub 30 de ani şansele de a concepe sunt în jur de 25% lunar, la peste 40 de ani scad sub 5%. Peste 50% din cuplurile peste 35 de ani şi peste 80% din cuplurile peste 38-40 de ani necesită ajutor specializat pentru a obţine o sarcină. De aceea, este foarte important să ne adresăm unui specialist în infertilitate”, explică medicul.
Care sunt analizele recomandate?
Spre deosebire de alte afecţiuni medicale, în cazul infertilităţii trebuie investigate şi tratate două persoane diferite. La prima vizită la medicul specialist se va face o anamneză amănunţită pentru ambii parteneri.
Pentru evaluarea fertilităţii feminine medicul va recomanda, pe lângă un examen fizic general ce va cuprinde istoricul medical, date despre ciclul menstrual, date despre alte sarcini, un set standard de analize, între care profilul hormonal (hormonii hipofizari sexuali, hormonii tiroidieni, prolactina), testarea rezervei ovariene, evaluarea ovulaţiei, evaluarea permeabilităţii tubare prin histerosalpingografie, dar este posibil să efectueze şi histeroscopie sau o laparoscopie exploratorie, precum şi teste pentru boli cu transmitere sexuală. Totodată, se va efectua şi examinarea ginecologică, ce va cuprinde şi o ecografie transvaginală.
Principala şi prima investigaţie efectuată pentru evaluarea fertilităţii masculine este spermograma. De asemenea, medicul mai poate indica: un examen fizic general, stabilirea profilulu hormonal, culturi uretrale şi spermocultură sau, la fel ca şi în cazul partenerei sale, teste pentru boli cu transmitere sexuală.
Care este tratamentul?
Infertilitatea se poate trata cu diverse metode: de la medicaţie la tratamente chirurgicale. Dr Erna Stoian susţine că tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare cuplu în parte şi depinde de: vârsta maternă, cauze, durată, starea generală de sănătate: „Dacă femeia are mai mult de 35 de ani, medicul poate recomanda direct o procedură de reproducere umană asistată, sărind etapele de tratament medicamentos şi/sau chirurgical.
Dacă există disfuncţii ovulatorii, se poate începe cu un tratament medicamentos, care să inducă ovulaţia. Se poate apela la tratamente chirurgicale care pot îndeparta chisturi, fibroame şi se poate restaura anatomia aparatului genital. Există, de asemenea, tratamente pentru bărbaţi ce pot îmbunătăţi sperma. Dacă aceste tratamente de primă linie nu funcţionează sau nu sunt suficiente, atunci se trece la tehnici de reproducere umană asistată ca inseminarea intrauterină, fertilizarea in vitro sau injecţia intracitoplasmatică de spermă”, explică medicul în interviul pentru „Capital”.
Ce este Fertilizarea in Vitro?
Fertilizarea în vitro este prima şi cea mai cunoscută tehnică de reproducere umană asistată. Ea presupune fecundarea ovocitelor obţinute de la mamă prin puncţie, după hiperstimulare ovariană controlată, de către spermatozoizii obţinuţi de la tată, în laborator, apoi introducerea embrionilor rezultaţi în uterul mamei.
Indicaţiile fertilizării in vitro:
- Patologia tubară – este prima indicatie de FIV. Include femeile cu trompe obstruate sau excluse chirurgical; la femeile cu operatii pentru reconstructia sau repararea trompelor care nu au ramas insarcinate timp de un an sau chiar mai putin atunci cand varsta este peste 36 ani.
- Infertilitate de cauza necunoscuta
- Factori cervicali sau infertilitate imunologica atunci cand durata infertilitatii depaseste doi ani sau chiar mai repede la femeile cu varsta peste 36 de ani
- Endometrioza
- Barbati cu spermograma modificata
- Femei cu anuovulatie cronica la care tratamentele de inducere a ovulatiei nu au avut succes
- Cuplurile care trebuie sa foloseasca donor de ovocite
- Mama purtatoare sau surogat
Rata de succes
„Rata de succes a fertilizării in vitro variază între 25-40%. La femeile cu vârsta peste 40 ani, rata de succes scade la 3-8%. De la prima procedură de fertilizare in vitro, în 1978, rata de succes a crescut considerabil, iar riscurile au scăzut. Acest lucru dă speranţe cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea”, menţionează dr. Erna Stoian, în interviul pentru „Capital”.
Injecţia Intracitoplasmatică de Spermă (ICSI)
Având o rată de fertilizare mai mare decât la fertilizarea in vitro, ICSI este cea mai eficientă metodă pentru infertilitatea masculină.
„Tehnica presupune selectarea de către embriolog, sub microscop, a unui singur spematozoid, care este morfologic normal şi care are mobilitate bună. Acesta este apoi injectat direct în ovocit, embrionul rezultat fiind apoi transferat în uter. Printre indicaţii se numără: probleme severe de fertilitate masculină, eşecul de fertilizare la o procedură de FIV anterioară, bărbaţi cu azoospermie la care se face puncţie testiculară sau biopsie, dar şi pentru cuplurile care trebuie să facă Diagnostic Genetic Preimplantaţional (PGD) sau la cele care folosesc ovocite vitrificate anterior”, precizează specialistul. Rata de fertilizare prin această tehnică este de 70-85%.