După publicarea de către Capital a articolului „EXCLUSIV: S-a aflat cine vor fi șefi peste munții de bani ai României! Totul se decide în curând”, a intrat dihonia şi mai tare în PSD. Motivul, mai bine zis scopul, scaunul de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, pe scurt ANRE.
Sursele noastre ne spun că este vorba de un război între generaţii în PSD, iar la prima vedere au dreptate. Marian Neacşu (56 de ani), Iulian Iancu (59 de ani), Ramiro Angelescu (40 de ani) şi Gheorghe Marin (68 de ani) vor cinci ani de linişte şi o leafă consistentă la ANRE.
Groparul ARO
Gheorghe Marin (68 de ani), actual şef al PSD Câmpulung, a condus spre prăpastie destinele ARO din 1992 până în 1997. Acesta respiră aerul rarefiat al Parlamentului din 1997, ca deputat, consilier şi senator. Numele său este strâns legat de cel al lui Liviu Dragnea, lider suprem al PSD la data când Gheorghe Marin era ales ca Secretar General al Departamentelor Consiliului Naţional al PSD (noiembrie 2017), funcţie pentru un control absolut al partidului.
Mai mult, fostul şef social-democrat a înfiinţat în 2018 Comisia pentru energie din Senat pentru Gheorghe Marin, acesta introducând două amendamente la legea offshore, care garantau companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vor datora.
Marian Neacşu (56 de ani) e vicepreşedinte al ANRE din 2019 după plecarea lui Henorel Soreaţă. Numirea a fost contestată de USR la Curtea Constituţională în 2019, întrucât era incompatibil cu funcţia, însă CCR i-a dat câştig de cauză lui Neacşu, în condiţiile în care Neacşu nu are nimic în comun cu energia. Mai mult, are o condamnare în 2016 pentru că şi-a angajat fiica la propriul cabinet parlamentar.
Citește și S-a aflat cine vor fi șefi peste munții de bani ai României! Totul se decide în curând
Ramiro Angelescu (40 de ani) râvneşte la o funcţie superioară, întrucât este deja membru în Comitetul de Reglementare al ANRE. O numire în funcţia de vicepreşedinte ar fi mai greu de contestat, întrucât numele său nu apare în scandaluri şi nici în rechizitorii DNA sau informări ANI ca ale contracandidaţilor săi. Acesta a fost în trecut preşedintele Ligii tinerilor aleşi locali PSD în vremea în care era consilier general al Municipiului Bucureşti, iar multe organizaţii PSD din teritoriu sunt conduse de cei din generaţia lui Angelescu.
Iulian Iancu (59 de ani) a apărut în rechizitoriul din dosarul „Mita la PSD”, în urma căruia omul de afaceri Ioan Niculae, patron InterAgro, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare, iar preşedintele PSD Brăila Gheorghe Bunea Stancu la trei ani. Potrivit unor fragmente din rechizitoriu, Niculae impunea numirea lui Iulian Iancu în funcţia de ministru al Economiei, în cazul în care Mircea Geoană ar fi caştigat prezidenţialele din 2009.
Liberalizarea pieței
Acestea fiind spuse, PSD are de ales cui să-i crească pensia, cei enumeraţi mai sus beneficiind în viitor de mult hulitele pensii speciale. În plus, cei care nu se vor aşeza pe scaunul de vicepreşedinte ANRE, au ca variantă fotoliile din Parlament. Ce-i drept, doar patru ani e mandatul de deputat sau senator, nu de cinci ca la ANRE. Oricum, pandemia trece şi acuş vin şi alegerile…
De la 1 iulie 2020, în România se va liberaliza piaţa de gaze, iar de la 1 ianuarie 2021 cea de energie electrică, iar noi nu putem decât să ne punem speranţele că pensionarii de lux care vor fi numiţi la ANRE, căci nu numai postul de vicepreşedinte e liber, vor face tot posibilul ca facturile la utilităţi să nu crească şi abuzurile giganţilor din energie să înceteze.
Poate vor reuși, în sfârșit, să definească „consumatorul vulnerabil”!