Cum a revenit Dobrogea la patria mamă

În momentul în care au început să se formeze statele moderne, exista o teorie a dreptului istoric, a explicat scriitorul Alex Mihai Stoenescu. Potrivit lui, în prezent, acesta este ignorat pentru că era un drept etnic.

„El spunea așa: există un drept al unui popor, care se dovedește a fi un drept unitar, adică cu aceeași limbă, cu aceeași origine, cu aceleași tradiții, cu aceeași religie; toate lucrurile astea defineau un drept istoric. Teritoriul pe care îl ocupa un astfel de popor devenea un drept istoric”, a explicat scriitorul în podcastul de pe canalul de Youtube HAI România!

Scriitorul a povestit că această chestiune a fost promovată și de către experții români în drept internațional. De aici, spune el, a rezultat teama Austro-Ungariei în ceea ce privește românii din Transilvania, care erau majoritari.

„Plus românii din Basarabia și Bucovina”, a precizat Alex Mihai Stoenescu.

Scriitorul a povestit că atunci când a ieșit la iveală corespondența lui Otto von Bismarck cu Carol I, Bismarck l-a avertizat că va trebui să cedeze județele din sudul Basarabiei, în contextul în care Rusia refuză să participe la Congresul de la Berlin.

Acesta a mai precizat că atunci, Marea Britanie a protestat, susținând că este o încălcare a dreptului internațional.

„Atunci a zis <<vă oferim în schimb Dobrogea>>”, a explicat Alex Mihai Stoenescu.

Potrivit scriitorului, Brătienii și Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe de la acea vreme, nu au fost de acord. În acele timpuri, Dobrogea era o stepă, a precizat el. Exista, de asemenea, problema traversării Deltei Dunării, care atunci se făcea extrem de greu.

„Dar existau naționaliștii români, intelectuali, și diplomați, printre care și acest Ion Bălăceanu, care ajunge ambasador la Viena”, a spus acesta.

Alex Mihai Stoenescu spune că ei au susținut că este vorba despre o revenire a Dobrogei la patria mamă, nu despre anexarea unui teritoriu străin, chiar dacă a fost, în trecut, ocupată de Imperiul Otoman. Astfel, este un teritoriu de drept istoric al românilor.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu
Istoricul Alex Mihai Stoenescu / SURSA FOTO: Capital

Un document de pe vremea lui Mircea cel Bătrân atesta faptul că Dobrogea a fost pământ românesc

Dovada era un document din anul 1406 al lui Mircea cel Bătrân, în care se intitula „stăpânitor al Cetății Dârstorului”, adică Silistra.

„Dacă vă uitați pe o hartă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, veți vedea că teritoriul Țării Românești se întindea până în sud, în Bulgaria, până la o localitate care acum este foarte cunoscută, pentru că a stat acolo Regina Maria, e vorba de Balchik”, a spus scriitorul.

„Deci Mircea cel Bătrân intră în categoria domnitorilor care au dus și războaie de cucerire”, a afirmat Dan Andornic.

Alex Mihai Stoenescu a punctat că, deși Dobrogea a fost cucerită de Imperiul Otoman, locuitorii acestui teritoriu, din vechime, au fost geții.

Experții în drept internațional au concluzionat, astfel, că Dobrogea este un teritoriu de drept istoric al românilor.