Un memorandum discutat în şedinţa de Guvern de ieri arată că absorbţia fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%. În acest memorandum Executivul îşi asumă nişte previziuni de plăţi pe care să le trimită spre decontare Comisiei Europene în acest an. Este o procedură pe care oficialii CE o cer tuturor statelor membre pentru a-şi calibra bugetul în funcşie de nevoile fiecărui stat.
România a pierdut startul la absorbţia fondurilor europene. Primul avertisment l-a făcut Corina Creţu, comisar european pentru Dezvoltare Regională în luna mai. ”Suntem în programul 2014-2020 și avem 0% absorbție pentru acest exercițiu bugetar. În opinia noastră, a Comisiei Europene, credem că deja vremea dezbaterilor ar fi trebuit să treacă şi să trecem la implementarea proiectelor. România se află deja într-o mare întârziere, absorbţia în actualul cadru financiar este minimă, iar numărul de proiecte noi şi al operaţiunilor aprobate este mult prea mic. Ştim cu toţii câtă nevoie avem de autostrăzi, de căi ferate moderne, de spitale noi. Şi trebuie să recunoaştem că, din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, lucrurile nu merg cum trebuie. Ritmul dezvoltării de proiecte şi al absorbţiei fondurilor trebuie accelerat", declara, în urmă cu două luni Corina Creţu. Astăzi, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult.
Un memorandum semnat de trei miniştri şi un vicepremier a fost discutat şi aprobat ieri în şedinţa de Guvern, după ce Comisia de Buget a UE a solicitat autorităţilor române transmiterea, până la finalul luinii iulie a prognozelor aplicaţiilor de plată pentru 2016 şi 2017 atât pentru perioada de programare 2007-2013 cât şi pentru 2014-2020. Asta înseamnă că cei de la UE vor să ştie cât estimăm că vom cheltui din bugetul alocat fiecărui program operaţional în acest an şi în 2017. Bani nu înseamnă că intră neapărat în acest an în contul României, însă înseamnă că trimitem cereri de plată pe mai multe programe operaţionale care vor fi înregistrate pentru 2016 de UE. Previziunile se fac pe baza contractărilor pe care autorităţile de management le-au făcut sau urmează să le facă în perioada imediat umrătoare. penuur 2017 însă, când nu vor mai fi la guvernare, ţintele pentru volumul cererilor de plată pe care Executivul se angajează să le trimită celor de la Comisia Europeană e unul foarte mare. Chiar dacă, până în noiembrie vor reuşi să contracteze şi să factureze proiecte plăţile către UE nu se pot trimite atâta timp cât sistemul informatic nu este acreditat.
Actualul ministru al Fondurilor europene, Cristian Ghinea a declarat pentru Capital că sistemul infromatic este în lucru. "Vom finaliza cinci module în luna octombrie. este un calendar asumat în faţa premierului Dacian Cioloş. Aceste cinci module vor fi suficiente pentru deblocarea sistemului informatic. De altfel pentru 3 programe operaţionale am demarat o procedură rapidă car enu depinde în mare măsură de acest sistem informatic", a spus Ghinea. Întrebat dacă absorbţia este de 0% acesta a evitat să răspundă concret, spunând că e pe măsura contractării. Referitor la memorandumul aprobat ieri în Guvern Ghinea a spus că previziunile de plăţi pentru 2016 "sunt conservatoare".
Din anexele ataşate acestui memorandum reiese că absorbţia pe fondurile structurale este de 0% şi pe principalele programe va rămâne ZERO în acest an.
Vă prezentăm planul guvernului pentru acest an privind absorbţia fondurilor UE, deşi avertizările că suntem în urmă au fost spuse de mai mulţi oficiali europeni:
Programul Operaţional Infrastructura Mare beneficiază de o alocare de 11,8 mld. Euro, din care:
- 6,94 mld. Euro Fond de Coeziune
- 2,48 mld. Euro Fond European de Dezvoltare Regională
- 2,46 mld. Euro Cofinantare
Absorbţie prezent: 0%
Previziune absorbţie 2016, după cum reiese din documentul Executivului: 0%
Previziune absorbţie 2017: 2,5 mld. euro
Programul Operaţional Competitivitate beneficiază pentur perioada 2014-2020 de1,329 mld. euro,finanţarea urmând să fie asigurată din următoarele linii bugetare specifice:
- 1,080 mld. euro – FEDR — Regiuni mai puțin dezvoltate
- 249 mil. euro- FEDR- Regiuni mai dezvoltate
Absorbţie prezent: 0%
Previziuni absorbţie 2016: 0%
Previziuni absorbţie 2017- 199,68 mil. euro
Programul Operaţional Asistenţă Tehnică- alocare financiară totală: 212,76 mil. euro, ea urmând să fie asigurată din următoarele linii bugetare specifice:
- 200,5 mil. euro (FEDR — Regiuni mai puțin dezvoltate)
- 12,25 mil. euro (FEDR — Regiuni mai dezvoltate)
Absorbţie prezent: 0%
Previziune absorbţie 2016: 662,93mil. euro
Previziune absorbţie 2017: 38 mil. euro
Programul Operaţional Regional: are o alocare estimată de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro – contribuția națională.
Absorbţie prezent: 0%
Previziune absorbţie 2016: 0%
Previziune absorbţie 2017: 327,7 mil. euro
Programul Operaţional Capital Uman- alocare totală- 4,3 mld. euro
Absorbţie prezent: 0%
Previziune Absorbţie 2016: 0%
Previziune absorbţie 2017: 386,7 mil. euro
Programul Operaţional Capacitate Administrativă– Alocarea financiară a programului din Fondul Social European pentru perioada 2014-2020 este de 553,19 milioane de euro.
Absorbţie prezent: 0%
Previziune absorbţie 2016: 4,283 mil. euro
Previziune absorbţie 2017: 30,15 mil. euro
Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor defavorizate– alocare 518 mil. euro. Asigură pe întreaga perioadă 2014 – 2020 distribuția gratuită de ajutoare alimentare în toate localitățile din tara în favoarea persoanelor dezavantajate
Absorbţie prezent: 0%
Previziuni absorbţie 2016: 131,9 mil. euro
Previziuni absorbţie 2017: 59,82 mil. euro
Nu avem acreditări să luăm banii UE
România nu și-a acreditat, până în prezent, toate autorităţile de management responsabile cu gestionarea fondurilor europene în perioada 2014-2020, fiind astfel în imposibilitatea de a transmite către CE cereri de plată pentru decontarea cheltuielilor.
Un factor important pentru elaborarea unui pachet complet și conform de acreditare îl reprezintă definitivarea sistemului informatic în care vor fi reflectate toate fazele ce țin de depunerea, aprobarea și implementarea operațiunilor ce vor fi finanțate în această perioadă de programare, fiind asigurată inclusiv comunicarea autorităților de gestionare cu beneficiarii