Majoritatea oamenilor consideră că dosarul va fi „îngropat”

Dan Andronic a spus că, potrivit unui sondaj, 90% dintre respondenți cred că dosarul prădătorilor sexuali de la SNSPA va fi „îngropat într-o formă sau alta”.

„Ceea ce mă îngrijorează însă este tăcerea din mediul universitar. Se ascund în spatele unor formule de tipul „e o anchetă care urmează”. Am văzut că Ana Birchall a avut curajul să reia povestea ei legată de unul din cei doi astăzi. Încă o dată, ne trimitem copii la școală și rămân copii pentru noi toată viața. Ca să învețe, nu ca să îi mutilați.

Și ca părinte, nu ai decât un singur lucru de făcut, ce a spus Mirel la un moment dat, să te duci și să îți faci dreptate singur”, a adăugat el.

Mirel Curea a punctat că ei sunt foarte atenți la acest aspect, motiv pentru care caută fete lipsite de sprijinul unui părinte, al unui frate sau al unui iubit. Acesta a mai precizat că Ana Birchall, care a fost ministru al Justiției și vicepremier, a povestit că a fost hărțuită cu mesaje în care sociologul Marius Pieleanu îi spunea că vrea „să o cunoască epidermic”.

„Păi dacă asta făcea așa ceva cu o femeie puternică, repet, ministrul Justiției, vicepremier, vă dați seama ce făcea cu o studențică venită din nu știu ce județ la București, timidă și stângace. Despre asta este vorba”, a spus el.

„Să știi, Mirel, că și în Justiție, nu am văzut vreo mare rumoare și vreo ieșire în public a unor judecători și procurori cinstiți, când de ani de zile, noi vorbim despre ce se întâmplă în Justiție. Și nici acum. Tac mâlc”, a punctat Tavi Hoandră.

Tăcerea nu este un beneficiu al breslei

Dan Andronic a precizat însă că acest lucru nu a împiedicat ca lucrurile să se afle, iar ancheta să meargă până la capăt, să se producă schimbări, după părerea sa, unele dintre ele fundamentale.

„Eu înțeleg paralela și ai dreptate, dar tăcerea nu este un beneficiu al breslei. Mai ales că aici vorbim de o facultate unde se predă identitatea de gen”, a adăugat acesta.

Tavi Hoandră a spus că asta se întâmplă când un clan, mai exact clanul Miroiu, pune stăpânire pe o facultate, putând chiar să o distrugă. El a punctat că există aceeași vină, mai exact a conducerii universității, care nu și-a pus întrebări.

Mirel Curea a precizat că în facultățile de stat, spre deosebire de instituțiile private de învățământ, aceasta este o practică curentă.

Profesorul Marius Pieleanu a refuzat să răspundă la întrebările unei jurnaliste

Dan Andronic a spus că Marius Pieleanu a fost contactat de o jurnalistă, însă a refuzat să răspundă la întrebări, motivând că acestea au un conținut licențios la adresa sa.

Potrivit jurnalistului, nu a spus nici „da”, nici „nu”. El a punctat că cel mai simplu răspuns ar fi fost „nu”.

„Dar când vezi că despre alți profesori au apărut niște înregistrări, nu-ți mai vine să zici „nu”. Răspunzi „nu” când știi că e „nu”. Altfel faci baletul ăsta de doi lei. Dar e treaba lui cum se apără”, a spus Mirel Curea.

Ediția integrală a podcastului poate fi urmărită aici.