Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, a explicat în exclusivitate pentru Capital care este cea mai mare amenințare cu care se confruntă România, în contextul pandemiei de coronavirus. ”Este nevoie de solidaritate socială”, a atras el atenția.
Guvernul a adoptat o serie de măsuri prin care se încearcă protejarea angajaților în fața crizei economice cu care se confruntă deja România. Este vorba de zile libere plătite pentru angajații care au în grijă copii sub 12 ani, decontarea șomajului tehnic pentru cei ajunși în această nefericită situație și altele.
Capital a luat legătura cu una din cele mai puternice voci ale sindicatelor, liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, pentru a stabili cât de oportune sunt măsurile adoptate de guvernanți.
”Un bun început”
”Măsurile de protecție socială adoptate joi de Guvern reprezintă un bun început. Însă este clar că măsurile trebuie continuate. România dispune însă de o anvelopă financiară redusă, în comparație cu alte state ale Uniunii Europene și va avea de tras pentru a găsi soluții în ceea ce privește companiile private care sunt incluse în lanțurile globale.
Pentru că măsurile de protecție socială trebuie să vizeze și companiile, nu doar pe lucrători.
De exemplu, companiile din industria de automobile, componente și subansamble auto. Deciziile luate de Dacia și Ford de a sista producția antrenează peste 100.000 de alte locuri de muncă ce vor fi închise temporar.
Lor li se adaugă alți furnizori de servicii, deci deciziile de protecție socială aproape că nu mai au legătură cu România, sunt luate la nivelul grupurilor, la nivel mondial și noi suntem niște verigi pe lanțul acesta al producției”, a declarat Dumitru Costin, în exclusivitate pentru Capital.
”Miza ne depășește”
”Iar costurile pe care le generează pentru buget și pentru societate în ansamblu niște decizii de genul acesta, luate la nivelul unor corporații, nu pot fi susținute financiar doar de bugetul de stat și de bugetul asigurărilor sociale.
În consecință, am recomandat Guvernului intensificarea discuțiilor și a negocierilor cu Bruxellesul, pentru că la probleme cu caracter global trebuie să existe soluții globale.
Aceste probleme pur și simplu ne depășesc ca miză, din punct de vedere financiar și social nu le putem duce doar noi în spate, este nevoie de soluții de la Bruxelles”, a adăugat sindicalistul.
”În situația actuală, exceptând companiile care au maturitate și un management de calitate, legislația muncii nu mai este respectată de cele mai multe dintre firme. Marea majoritate din zona întreprinderilor mici și mijlocii – Dumnezeu cu mila! Fiecare ia decizii cum crede de cuviință, fără nicio legătură cu legea.
Avem nenumărate cazuri de decizii unilaterale luate de proprietarii afacerilor respective, fără să țină cont de prevederile legislației muncii”, a precizat Costin.
”E nevoie de măsuri bine țintite”
”Comisia Europeană a spus fără echivoc că nu se mai pune problema, într-o astfel de criză, să rămânem pe ținte de deficit. Important este însă cum îți finanțezi acest deficit și cum îți orientezi resursele din deficitul în creștere pentru a atenua impactul economic și mai ales social al acestei pandemii.
Nu putem cheltui bani cu nemiluita, care să fie orientați în direcții greșite. Contează foarte mult calitatea măsurilor și adresabilitatea lor, cât de bine sunt țintite.
Sigur că vor trebui luate în continuare măsuri noi, mai ales la nivelul anumitor sectoare de activitate. Noi am atras atenția în întâlnirea pe care am avut-o la Guvern, în Consiliul Național Tripartit, asupra faptului că cei care lucrează azi la turație maximă, începând cu sectorul sănătății publice și terminând cu zona de producție alimentară, agricultorii, cei care trebuie să ne ajute la serviciile de transport, logistică – pentru că trebuie să ajungă mărfurile din import în România, noi fiind din păcate o țară dependentă de importuri – trebuie să aibă mecanisme suplimentare de protecție, dar și de stimulare a acestora”, arată liderul BNS.
”Puneți-vă în pielea unui factor poștal”
”Puneți-vă în pielea unui factor poștal, care azi este plătit cu salariul minim, și spuneți-i că în timp ce sute de mii, milioane de români sunt închiși în case, tocmai pentru a împiedica expansiunea coronavirusului, ei sunt obligați, prin natura meseriei, prin rolul social pe care îl au, să poată umbla din poartă în poartă, pentru a distribui pensiile sau diverse ajutoare sociale.
Aici nu are rost să mai discutăm de servicii bancare, pentru că sunt comunități întregi pentru care serviciile bancare au rămas doar la stadiul de iluzie, și atunci cineva trebuie să facă și acest lucru.
Gândiți-vă la ce riscuri se supun oamenii aceștia și la ce presiune e pe ei”, explică el.
”E nevoie de solidaritate socială”
”De asemenea, am atras atenția ministrului Transporturilor asupra alertei pe care ne-au semnalat-o colegii de la CNAIR, care ne-au comunicat faptul că la toate punctele rutiere de intrare în țară nici unul din șoferii care transportă marfă și care sunt obligați, conform legii, să se oprească, pentru procedurile legale prevăzute, nu poartă mască și mânuși de protecție. NICI UNUL!
Este normal să se găsească rapid o soluție pentru companiile de transport. În primul rând, obligativitatea să poarte astfel de echipament de protecție și în al doilea rând să le pui la dispoziție – degeaba îi obligi dacă nu au de unde să le ia. Dar oamenii ăștia trebuie protejați, pentru că ei intră, la rândul lor, în contact cu alții”, arată liderul BNS.
”Sunt o mulțime de lucruri de făcut și multe măsuri vor veni pe parcurs, dar e greu să le anticipezi. În zilele următoare vor apărea alte și alte măsuri. Inclusiv despre plafonarea salariilor personalului bugetar se poate discuta, pentru că, așa cum spuneam, anvelopa financiară este una redusă.
E posibil, ca, în funcție de lungimea perioadei de timp în care se va manifesta pandemia și de capacitatea de luptă, nu doar a României, ci la nivelul UE și global, fiecare dintre noi, acolo unde suntem, să strângem cureaua. Mai ales dacă se va prelungi criza peste trei, patru luni.
Trebuie să supraviețuim acestei perioade, nu putem să spunem ”unii se răsfață și alții să strângă cureaua”. Un moment ca ăsta nu poate să fie depășit decât prin solidaritate socială”, avertizează Costin.
”Eliminarea birocrației”
”În SUA cetățenii au primit deja, de exemplu, direct de la Guvern, niște cecuri și niște instrumente de plată cu care ei pot achiziționa diverse produse și servicii. În opinia mea este o măsură inteligentă, pentru că ea elimină foarte mult din birocrație și din proceduri.
La noi, probabil că în perioada imediat următoare, inclusiv măsurile adoptat ieri, cum ar fi cele legate de șomajul tehnic, care presupun o sumedenie de documente, proceduri, avize și așa mai departe, se va constata că sunt greu de accesat și atunci va trebui să se revină cu o corecție la actul ăsta normativ, astfel încât să fluidizeze, să ușureze procesul prin care se poate ajunge la resursa financiară.
E posibil să constatăm că într-o săptămână, 10 zile, sufocați de birocrație, oamenii și mai ales companiile nu vor ajunge la resurse și atunci să fie nevoie să fie corectate aceste prevederi legale.
Americanii au făcut un gest deștept, pentru că așa scurtcircuitează birocrația. Nu este exclus să se ajungă și la noi la așa ceva”, crede liderul BNS.
”Ei sfidează tot, nu îi interesează”
”Dar teama mea cea mai mare nu vine din deficitul de resurse financiare sau din faptul că nu vom putea să facem față. Pentru mine cea mai mare amenințare cu care se confruntă România astăzi este dată de valul uriaș de repatrieri.
Dacă ne uităm la oamenii care au venit și continuă să vină în România, în ciuda restricțiilor introduse, vedem că fac parte din acea categorie care nu respectă reguli, nu respectă legi. Vor încălca cu seninătate cadrul legislativ, oricât de restrictiv este sau va fi acesta și vor antrena, din păcate, infectări în masă ale populației.
Ei sfidează reguli, sfidează legea, sfidează orice, nu îi interesează absolut nimic – asta este cea mai mare amenințare pe care o are România în momentul de față”, a atras atenția Dumitru Costin.