În podcastul EVZ Play moderat de Robert Turcescu, o serie de specialiști a discutat despre rolul dintre instituțiile care, potrivit statutului lor, ar trebui să vegheze la drepturile cetățenilor și modul ocult în care colaborează în realitate rețelele din sistem.
Alistar: Drepturile sunt intangibile pentru încarcerați și neîncarcerați
„Ideologia represiunii aproape de anii 50, începută din era Băsescu prin trompetele Monicăi Macovei, s-a întors împotriva unei părți a presei. Drepturile sunt intangibile și pentru cei încarcerați și pentru cei neîncarcerați. Mai avem și pușcăria din afara pușcăriei, de care suntem responsabili ca societate. La asta contribuie polarizarea și agresivitatea din societate.
Statul trebuie să intervină, el educă și schimbă cadrul legislativ. Trebuie popularizate cazurile grave de abuz și explicată diferența dintre datoria față de societate și depășirea prin represiune, cum e cazul domnului judecător Mustață sau cum a cedat la anchetă Dorin Cocoș. Acolo a fost vorba de torturi, ce fac parchetele doamnei Scutea (n.r. – Gabriela Scutea, procurorul general al României)?„, a declarat Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM (Consiliul Superior al Magistraturii).
Savaliuc: CSM îngroapă sistematic reclamațiile. La CSM sunt mulți acoperiți
Jurnalistul Răzvan Savaliuc, co-fondator al portalului Lumea justiției, a explicat care e legătura dintre cercetații penal și presiunile care vin din interiorul aparatului de justiție: „Lumea nu are încredere în sistemul judiciar. Mulți oameni importanți fug din țară fiindcă știu că nu au nicio șansă cu sistemul. Suntem distrugători de destine. Procurori și judecători cu dosare fabricate au convins instanțele să studieze cazul. S-a creat o solidaritate. CSM îngroapă sistematic aceste reclamații. La CSM sunt mulți acoperiți„. Cel mai grav, crede Savaliuc, este faptul că în acest context practic „țara nu mai e apărată. Sistemul lucrează ocult din spatele gratiilor„.
Pe de altă parte, Avocatul Poporului Renate Weber a amintit că tacticile de intimidare și șantaj în rândurile magistraților continuă. „De ce era bătălia aia mare pentru arhiva SIPA? Știm cu toții ce metode de constrângere se folosesc„.
Consiliul Superior al Magistraturii a cerut în repetate rânduri CSAT deconspirarea acoperiților din justiție, prin verificarea tuturor magistraților. Problema acoperiților din justiție revine constant în dezbatere publică. În luna iulie a.c., fostul procuror Max Bălăşescu susţinea că tocmai acoperiţii din justiţie îşi doresc cu adevărat desfiinţarea SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție), o temă care a dus la dispute aprinse în interiorul fostei coaliții, mergând chiar până la plecarea USR de la guvernare.
Versiunea completă a podcastului poate fi vizionată aici: