Zice ANAF că se uită la pozele noastre din vacanțe, la operațiile estetice, la șampania adusă la masă cu roaba, adică la traiul dus „pe barosăneală”.
Când ANAFU′ îți dă Follow
Nici nu știi dacă e de râs sau de plâns. Cum naiba vor face inspectorii asta?! Vor sta să numere ieșirile în cluburi sau vacanțele pe yacht-uri ale pițipoancelor și ale cocalarilor? Vor căuta bombardierii care iau ajutor social și apoi dau cu sutele de euro în maneliști?
Deși par retorice, a remarcat moderatorul podcastului EVZ Play de marți, Robert Turcescu, toate aceste întrebări trebuie să primească un răspuns ținând cont de tonul extrem de agresiv cu care Lucian Heiuș s-a adresat tuturor contribuabililor, sugerând că o mare parte dintre persoanele fizice ar fi evazioniste.
După ANAF, una din patru familii din România este evazionistă
În viziunea consultatului fiscal Adrian Negrescu, care a condamnat limbajul de mahala al șefului ANAF, amenințările emise de Heiuș au șanse reduse să se concretizeze.
„După ei una din patru familii din România este evazionistă. De unde au luat 20 de milioane de CNP-uri? Avem 2o de milioane de contribuabili? Au pus și copiii, pensionarii, decedații? Frizează ridicolul suma asta de 20 de miliarde de euro (n.r. – evaziunea fiscală pe care o suspectează ANAF la românii cu averi ilicite). Neîncasarea TVA e undeva la 7 miliarde de euro. Ar însemna că persoanele fizice fac o evaziune aproape dublă decât companiile din România. E cel puțin sub semnul întrebării”, a detaliat expertul fiscal în podcastul EVZ Play.
De ce nu se vrea digitalizarea, soluția care ar rezolva rapid marea evaziune?
Pentru a rezolva problema evaziunii fiscale a celor cu averi nedeclarate, prioritatea Fiscului ar trebui să fie digitalizarea instituției și sincronizarea tuturor bazelor de date, care se putea face de cel puțin 10 ani, fiind suficienți bani, însă nu s-a vrut, a subliniat Adrian Negrescu. România este în prezent la nivelul 2 din 5 în ceea ce privește digitalizarea fiscului. Principala vină și principalul interes în această întârziere le revine politicienilor, consideră expertul.
„Când vom rezolva această problemă (n.r. – digitalizarea), da venim și înfierăm proletar pe toți bogații din România că nu își declară veniturile, dar tu nici măcar în momentul de față, dacă vrei să îți plătești taxele la stat, știm foarte bine, ai SPV-ul ăla care este o prostie de aplicație din anii 90 și care nu funcționează. Dacă îți faci acea declarație te trezești în următorii ani cu tot felul de regularizări. De cele mai multe ori sunt greșite și trebuie să te judeci să îți recuperezi niște bani de la Fiscul românesc.
Alea sunt problemele reale, pentru că te inhibă să fii într-o relație ok cu statul român. Acolo e problema, nu că facem noi acum anchete. Apropo, știți ce înseamnă 560.000 de români anchetați de către Fisc? Înseamnă vreo 10 ani de anchete pentru că ei au 70 de echipe”, a detaliat Adrian Negrescu. Acesta a criticat atitudinea duală a statului, care iartă marii contribuabili, marile companii de stat, de datorii uriașe la buget, însă amendează cu exces de zel micii contribuabili.
Emisiunea de marți în versiune completă: