EXCLUSIV Elevii din România, obligaţi să înveţe religia pentru Bac? Bogdan Comaroni: Asistăm la o isterie

cruce

SURSA FOTO: Dreamstime

Religia ar putea fi aleasă drept disciplină de examen la Bacalaureatul din România, cel puţin asta solicită cultele religioase. În cadrul unei noi ediţii a podcastului HAI Live de pe canalul de YouTube al EVZ Capital, Robert Turcescu şi invitaţii săi, Bogdan Comaroni şi Tavi Hoandră, au analizat şi solicitarea publică a cultelor ca proiectul noii Legi a învățământului să nu mai promoveze diversitatea de gen.

Discuţii incendiare pe canalul de YouTube „HAI România!” al EVZ Capital. Iată ce subiect au luat la puricat Turcescu, Comaroni şi Hoandră.

Reprezentanții a 13 culte religioase recunoscute de statul român au trimis o adresă la Ministerul Educației în care fac o solicitare. Biserica Ortodoxă a solicitat ca diversitatea de gen să nu mai fie definită în proiectul noii Legi a învățământului, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze.

Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară, în raport cu celelalte discipline din trunchiul comun, care pot fi alese de elevi pentru a susține probe la Bac, afirmă reprezentanţii culterlor. Astfel, clericii semnatari cer modificarea Articolului 99 din proiectul legii învățământului preuniversitar, alineatele 4), 5) și 6).

Este o mișcare tranșantă și destul de neobișnuită a BOR, care în general s-a ferit să intervină în politicile de educație, spune Robert Turcescu. „Să ne îndreptăm spre fumurile care ies din mințile unora din România. A luat foc toată țara. Se ceartă toată lumea cu toată lumea, progresiști, conservatori”, a remarcat jurnalistul pe marginea acestui scandal.

Bogdan Comaroni: E un pericol foarte mare pe care îl văd toți progresiștii

În viziunea invitatului său, jurnalistul Bogdan Comaroni, această solicitare a BOR a pus pe jar, pe bună dreptate, neomarxiștii, progresiștii și adepții transumanismului.

„Tema asta revine periodic, îți aduci aminte ce isterie a fost cu icoanele în școli? Toată isteria s-a transformat nu într-o polemică, ci într-un război. De ce? În primul rând nu se discută despre obligativitate, ci că poate să devină opțional.

Doi la mână, e un pericol foarte mare pe care îl văd toți progresiștii pentru că m-am uitat și eu pe statistici. Ultima statistică arată că din 2,9 milioane de elevi, părinții e obligatoriu- – după o decizie a Curții Constituționale- să facă cererea în numele elevului că vrea să fie prezent la orele de religie.

Într-o Românie ortodox declarată, iată că proporția asta de peste 75% e un pericol imens. Reprezintă un pericol foarte mare ca această materie, Religia, să devină o materie principală. Mai există un pericol pe care îl întrevăd ei, ca foarte mulți dintre cei care doresc să-și dea Bac-ul să aleagă Religia.

Atunci pentru ideile progresiste, neomarxiste, transumaniste, anti-creaționiste evident că este un pericol major. Parcă n-ar fi suficient că deja din statistici, într-o țară ca România ortodoxă e înfrântă din capul locului orice idee din asta marxistă. (n.r. – Religia) n-a putut să fie nici pe vremea comunismului învinsă. Și atunci dărâmau biserici, dar oamenii țineau acasă mai în secret, mai nu Paștele, Crăciunul, botezau copii”, a afirmat vineri, 17 martie, Bogdan Comaroni.

Tavi Hoandră: Minunata lume nouă se pune acum cu ortodoxia

Bogdan Comaroni, redactorul-șef al Ziuanews.ro, atrage atenția că cel mai mare pericol la adresa copiilor al atacurilor progresiste pe marginea religiei ca materie opțională la Bac se referă la perioada de formare a acestora.

„Asistăm la o isterie în care toți polii lor de putere și de influență, influencerii, s-au activat ca la un semn, cum au făcut-o în dese rânduri, și au pornit un război împotriva religiei în școli (…)

Fără cultura creștină, cu tot ce a contribuit creștinismul în lume, practic unui copil și unui tânăr în formare cu ce vrei să-i spui care e cel mai important lucru pe care îl va face în viață? Pentru că cel mai important lucru pe care ar trebui să i-l spui este sensul existenței, sensul vieții”, a mai precizat Comaroni.

Editorialistul EVZ Tavi Hoandră a remarcat în context că este o tendință puternică a progresismului de a ataca biserica și religia.

„E războiul dintre două lumi, una falsă și ideologizată, asta se întâmplă și în școală, când ajunge o universitate ca Babeș Bolyai supusă actului programatic al neomarxistului Daniel David.

Lumea ideologizată a venit peste Europa în ideea de a se reface vechile imperii. Minunata lume nouă se pune acum cu ortodoxia”, a declarat Octavian Hoandră.