Care credeți că este cel mai de succes proiect implementat în 2020?
EMIL BOC: Îmi vine în minte clasarea Clujului în primele orașe din Europa în domeniul inovării, titulatura de oraș finalist în competiția pentru Capitala Europeană a Inovării fiind câștigată în 2020.
Sunt convins că utilizarea noilor tehnologii și accelerarea digitalizării pe care le-am reușit în ultimul an reprezintă un mare plus pentru cetățeni. Mă refer la toate componentele, de la interacțiunea cetățean-administrație locală – unde avem peste 250 proceduri online precum Tichetul albastru, ședințe de Consiliu local și dezbateri publice online, funcționarul public virtual Antonia ș.a.m.d. – până la infrastructură, unde utilizăm noile tehnologii pentru sistemele inteligente de irigație, iluminat public, monitorizare trafic ș.a.m.d.
Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?
EMIL BOC: Clujul pe primul loc. Am încercat întotdeauna să direcționez eforturile și investițiile echilibrat, în proiecte din toate domeniile cheie, de la educație și inovare la mobilitate verde, cultură, sport ș.a.m.d. Mă bucur să pot spune că astăzi Clujul este pe primul loc în multe domenii, și cred că strategia și eforturile administrației locale au avut un aport semnificativ.
Dacă ar fi să subliniez un proiect anume, aș spune Parcul Est, cel mai mare parc din istoria Clujului, un veritabil plămân verde al orașului. La acest moment am finalizat concursul internațional de soluții pentru amenajarea noului parc pe o suprafață de peste 45 hectare.
Dacă vorbim în termeni financiari, numai cu fonduri europene avem proiecte în implementare și pregătire de 3 miliarde euro: centură metropolitană, tren metropolitan, metrou, 100 hectare de noi spații verzi și multe altele. La fel am procedat și în trecut la Primărie, reușind cu fonduri europene să realizăm proiecte precum reabilitarea liniei de tramvai sau achiziția de troleibuze, autobuze electrice și tramvaie, astfel încât, acum, 50% din flota de transport public este electrică, nepoluantă, Clujul fiind primul oraș din România cu autobuze electrice în circulație .
Care sunt proiectele prevăzute pentru 2021?
EMIL BOC: Accentul cade pe creșterea calității vieții în toate cartierele orașului și creșterea calității tuturor serviciilor publice.
Green – Digital – Resilient – acesta este abecedarul pe care orice primar trebuie să îl știe acum pentru a accesa finanțări atât de necesare în context post-pandemie. Așadar, în 2021 atragerea de fonduri europene rămâne o prioritate cheie.
Pe lângă proiectele de infrastructură mare pe care le-am menționat anterior (centură metropolitană, tren, metrou etc.), mergem mai departe cu investițiile în „mobilitate verde” – extinderea benzilor dedicate transportului public și bicicliștilor, extinderea zonelor verzi, creșterea calității zonelor pietonale, infrastructură pentru vehicule electrice etc.
Alte exemple de proiecte importante în 2021, unde lucrările au început, sunt crearea unei noi baze sportive în cel mai mare cartier al orașului – Mănăștur sau proiectul Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor prin care vom crea o așa-numită pădure-parc pe o suprafață de 21,3 hectare.
Menționez de asemenea proiectul greenfield pentru realizarea cartierulului Sopor, care dorim să fie un model de urbanizare în România. Acolo, pe 250 hectare, va fi un cartier realizat practic de la zero, planificarea urbană urmând principiul ca toate facilitățile să fie nu mai departe de 15 minute distanță (școală, creșă, parc etc.).
În această perioadă se desfășoară și procesul de elaborare a SIDU – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană care trasează direcția municipiului până în 2030 astfel încât să ne folosim cât mai bine avantajele competitive pe termen mediu și lung.
Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în contextul pandemiei?
EMIL BOC: La nivelul comunității, ca în fiecare oraș, presiunea pe sistemul medical a fost cea mai mare problemă. În Cluj-Napoca, un singur spital este în subordinea Primăriei, anume Spitalul Municipal „Clujana”, însă am alocat resurse pentru toate unitățile medicale care au solicitat, în măsura bugetelor.
Incertitudinea și presiunea pe bugete, la fel ca în companii, sunt în continuare o provocare majoră. De aceea încurajez pe toată lumea să se vaccineze. Este soluția științifică pentru revenirea treptată la normalitate în toate domeniile. Primăria Cluj-Napoca va continua să susțină investițiile și locurile de muncă și să deruleze programe sociale astfel încât nimeni să nu rămână în urmă.
De ce v-ați lovit în relația cu administrația locală sau centrală?
EMIL BOC: Prima „frână” care îmi vine în minte se referă la corelarea bazelor de date la nivel național. Fără pași în acest sens, putem merge doar până la un punct cu tot ce înseamnă digitalizare și eficientizarea proceselor pentru cetățeni. O altă temă importantă pe care am subliniat-o de multe ori este cea a descentralizării. Un aspect esențial aici este ca administrațiilor locale să le fie dată puterea de a relaționa direct cu Bruxelles-ul în ceea ce privește finanțările europene cât mai mult, astfel încât să reducem birocrația de la nivel intern și să creștem gradul de absorbție.
Ce sfat i-ați da unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră?
EMIL BOC: Abordarea Clujului în manieră de eco-sistem, nu ego-sistem este un model valabil și în acest caz. Cu alte cuvinte, dacă ești de bună credință, dacă rămâi deschis și lași orgoliile deoparte pentru binele public la care ne-am angajat, piesele se vor lega între ele. Nu este ușor să faci performanță în sistemul public, de aceea recomand oricui să se gândească foarte bine înainte să își dedice viața administrației publice, astfel încât odată luată decizia să poată avea consecvență, anduranță și dorință de a învăța continuu.
Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?
EMIL BOC: Inteligența Artificială va aduce multe schimbări importante la care vom fi nevoiți să ne adaptăm. Mă aștept ca în următorii 10 ani să poți interacționa cu Primăria cum vorbim acum cu dispozitivul acela de la Amazon, Alexa sau cu Siri – prin comenzi vocale să afli toate informațiile de care ai nevoie de la administrația locală – să poți beneficia de toate serviciile cu ajutorul tehnologiei și să rămână deplasarea la instituție doar pentru căsătorie, divorț și eventual acte de deces sau proprietate, trend pe care îl vedem deja în țări precum Estonia.
La Cluj, încercăm să preîntâmpinăm viitorul, având în derulare, spre exemplu, un proiect în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, Future of Jobs, cu o consistentă finanțare prin programul Horizon al Uniunii Europene. De asemenea, acordăm o foarte mare atenție domeniului Educației, singura investiție protejată de grija falimentului.
Ce vă spune acest cuvânt?
EMIL BOC: Talente. Imaginați-vă un cerc: banii atrag talente, iar talentele aduc (mai mulți) bani. Care să fie reinvestiți în comunitate, în educație, în dezvoltare. Vorbesc despre avantajul competitiv cel mai important al Clujului, oamenii, forța de muncă bine pregătită. Cu cât vom investi mai mult în oameni, prin joburi mai bine plătite, prin sisteme de educație performante, oferind o calitate a vieții cât mai aproape de orașele-model ale Europei, cu atât vom atrage, natural, mai multe resurse pentru dezvoltare.