Vestea ieșirii Enel – unul din distribuitorii cheie de energie electrică din România – a provocat destulă rumoare în spațiul public, ținând cont că milioane de români au contract cu filială locală a gigantului italian.
România, vaca de muls a șmecherilor
Potrivit declarației oficiale recente a Enel România, compania italiană plănuiește ieșirea din România anul viitor. Ro-Exit face parte din „strategia de repoziționare strategică a grupului, care în 2023 mai presupune ieșirea din Peru și Argentina”, au precizat reprezentanții companiei.
În acest context, Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play, jurnaliștii Victor Ciutacu și Mirel Curea, au inițiat o discuție mai amplă asupra fenomenului privatizării ineficiente pe care statul român o operează în multe cazuri. Practic resurse importante ale țării, resurse strategice, sunt vândute către companii de stat din alte state, cum este și cazul Enel.
Realizatorul de televiziune Victor Ciutacu a criticat vehement politica decidenților de a încredința resurse de stat ca utilitățile altor state.
Ciutacu: Preia compania de stat din Grecia. E făcut deal-ul, din câte am înțeles, și urmează să se anunțe semnarea lui. (…) Știi ce-i mișto? Noi suntem singura țară din lumea așa-zis civilizată care-și privatizează utilitățile în favoarea unor companii tot de stat din alte țări.
Își pierde practic noțiunea de privatizare în sine. Cum să dai de la un stat la alt stat? Dacă se privatizează se presupune că e un management și un acționariat privat, nu un management de stat. Am dat apa unei companii de stat franceze, am dat compania de telefonie unei companii de stat grecești.
Mirel Curea: Sper că nu te întrebi de ce? Pentru că așa știm noi să negociem și să justificăm tainurile. Șpăgile cui să le dai? Entităților de stat.
Turcescu: Șmecherii vin, albesc banii și pleacă
Cel mai grav aspect, potrivit lui Robert Turcescu, este practica aplicată de multe companii care achiziționează o parte din avuția țării, stau o perioadă aici fără să investească nimic, iar la un moment dat își lichidează afacerile și apoi părăsesc România.
„N-o să mai fie Enelul, e ultima strigare (…) Mai există și varianta în care niște băieți șmecheri de prin Italia, din Sicilia de pe-acolo, vin în România ca să spele niște bani, cumpără cu niște bănuți, stau 2-3-5-7 ani, mai fac profit, vând iar, au albit banii și s-a terminat. Problema cea mare este alta.
Ăștia de la Enel și alții trag cât pot cu o infraastructură de căcat, nu investesc nimic, un capac de canal nu schimbă. Cât mai merge iau tot ce se poate, când mârțoaga cade pe picioarele din față, zic ne cărăm. Vin grecii, zic îi mai dăm o culoare. (…) Am făcut mega-profit, la revedere băieți, v-am pupat pe portofel”, a conchis moderatorul.
Emisiunea integrală: