Bogdan Mătușoiu este unul dintre cei mai buni tineri medici stomatologi din țară. Cu o experiență de mai bine de 15 ani în implantologie dentară, acesta a acceptat provocarea Revistei Capital de a oferi cititorilor noștri o adevărată lecție atunci când vine vorba despre sănătatea danturii noastre.
Bogdan Mătușoiu a absolvit cu brio Universitatea de Medicină și Farmacie din București, iar apoi și-a îndreptat mult atenție pe un domeniu, care la acel moment era destul de nou implantologia și regenerarea osoasă dirijată utilizând tehnici de încărcare imediată.
De-a lungul timpului, acesta a participat la numeroase congrese prelegeri și cursuri practice. „Am dorit să văd la lucru implantologi care au contribuit prin tehnici de autor la dezvoltarea implantologiei moderne cum sunt Prof. Dr. Fouad Khoury, Prof. Dr. Paul Mattout , Prof. Dr. Bernd Giesenhagen , Prof. Dr. Daniel Buser , Dr. Andrea Menoni, Prof. Dr. Carlo Tinti , Prof. Dr. Stefano Parma Benfenati etc“, explică Bogdan Mătușoiu care astăzi este un adevărat expert pe acest domeniu.
Ce părere aveți despre albirea dinților? Este sănătoasă?
Bogdan Mătușoiu: Recomandarea generală este ca pacienții să efectueze un control dentar înainte de a apela la orice metodă de albire.
Medicul stomatolog va realiza o examinare completă :
- starea generală a pacientului inclusiv prezența anumitor alergii sau sensibilități
- examinarea gingiilor și a țesuturilor moi din cavitatea bucală
- examinarea dinților, obturațiilor și lucrărilor dentare prezente
- uneori este nevoie și de una sau mai multe radiografii pentru a studia anumite detalii care nu pot fi observate la inspecția directă
Culoarea dinților se stabilește cu ajutorul cheii de culori.
Literele definesc nuanța principală:
- A : alb-galben
- B : galben
- C : gri
- D : alb-galben-gri
Cu cât cifrele sunt mai mici, nuanța este mai deschisă. Albirea dinților este mai puțin eficientă când nuanța de bază este gri ; ea este mai eficace în cazul dinților „îngălbeniți”. Albirea este contraindicată dacă dinții prezintă carii sau dacă gingia este inflamată. În cazuri favorabile, albirea poate schimba culoarea dinților cu 2-3 nuanțe: de exemplu de la A3,5 la A2 sau A1.
Metode de albire
Metodele de albire includ albirea la cabinetul stomatologic, albirea dinților acasă precum și alte metode oferite în farmacii, magazine, saloane de înfrumusețare etc.
1. Albirea dinților la cabinetul stomatologic. Albirea activată de o sursă de lumină
Acest tip de albire este realizată de către medicul dentist la cabinet. Tehnică constă în aplicarea unui gel de albire pe suprafața dinților care este apoi expus unui fascicul luminos (care poate fi o lampă cu halogen sau un fascicul laser).
Înainte de aplicarea gelului de albire, este important să se protejeze gingia și țesuturile moi prin aplicarea de lacuri protectoare.
2. Albirea dinților acasă
Produsele de albire recomandate pentru folosirea acasă includ geluri de albire, paste de dinți, soluții de albire, gume de mestecat și altele. Gelurile de albire pentru acasă sunt cele mai eficiente dintre acestea și, din acest motiv, cel mai des folosite.
Cele mai întâlnite reacții secundare care pot apărea în urma unui tratament de albire sunt creșterea sensibilității dinților și iritații minore la nivelul gingiei. De obicei, asemenea reacții sunt minore și dispar la câteva zile după întreruperea tratamentului.
Este important ca pacienții să consulte medicul înainte de debutul procedurii deoarece anumite situații pot contraindica (temporar) începerea tratamentului (sensibilitate dentară crescută, retractia gingivală, gingivită, obturații sau lucrări dentare defectuoase).
Albirea nu influențează culoarea „plombelor” din compozit sau a altor restaurări dentare. Nu va afecta lucrările ceramice, din aur sau alte aliaje metalice.
Expunerea prelungită a dinților la agenții de albire poate afecta smalțul. Albirea dinților nu este recomandată la copii sub 16 ani sau la femei în perioada de lactatie.
Sunt bune fațetele dentare?
Bogdan Mătușoiu: Fațetele dentare ceramice constituie o metodă modernă de restaurare a unor anomalii de culoare (discromii), poziţie( malpozitii), formă si volum a dinţilor frontali, care joacă un rol important atât în procesul de masticaţie ( dinţii frontali intervin in tăierea alimentelor) cât și în estetică. Funcția estetică a dinţilor frontali se referă la culoarea, forma, poziţia acestora pe arcadă, modul în care se realizează ocluzia (muşcătura) între cele două arcade. Aplicarea faţetelor dentare pe feţele vestibulare ale dinţilor frontali reprezintă una dintre metodele prin care putem îmbunătăţi aspectul zâmbetului nostru. Dar care sunt problemele pe care le rezolvă faţetele si cine poate apela cu succes la acest tip de tratament restaurator?
- modificări coloristice (discromii): care pot să apară din multiple cauze precum- igiena orală precară menținută timp îndelungat, consumul unor alimente si băuturi colorate( vin, ceai, coca-cola), fumatul, unele componente ale apelor de gură( apele de gura cu clorhexidina), extirparea pulpei dentare sau îmbătrânirea fiziologică a dinților.
- dinți nanici sau dinti temporari persistenți.
- leziuni vestibulare pe dinții frontali: carii, eroziuni, displazii de smalț, abfracție, ce nu pot fi rezolvate satisfăcător prin obturații sau albire dentară.
- prezența diastemei: un spatiu de dimensiuni variabile ce apare între incisivii frontali.
- fracturi de margine liberă, oblice sau orizontale, traumatisme dentare
- abraziunea marginii libere: fenomen patologic ce apare cel mai adesea din cauza unor obiceiuri vicioase- mestecarea unghiilor, ținutul unuor obiecte dure între dinți, bruxismul diurn sau nocturn.
- ca alternativă conservatoare pentru menținerea vitalității, la dinții tineri cu pulpă voluminoasă.
- retracția gingivală în zona frontală (parodontoză)
Contraindicațiile fațetelor dentare:
- atunci când se poate apela la o altă metodă mai conservatoare: obturaţie, albire dentară, microabraziune.
- în parafuncții: strângeţi din dinţi sau vă frecaţi dinţii frecvent.
- rapoarte ocluzale nefavorabile: ocluzie adâncă acoperită, în acoperiș, labiodontă( cap-la-cap) din cauza lipsei spațiului protetic și a forțelor ocluzale mari care apar în aceste situații.
- abraziune dentară accentuată.
- leziuni coronare extinse care impun îndepartarea unei cantități mari de țesut dur dentar.
- igienă orală deficitară: odată aplicate, fațetele dentare necesită o îngrijire atentă, întrucât trebuie prevenită apariția fenomenului de infiltrare marginală, care conduce la dezvoltarea cariilor marginale secundare (carii de colet)
Cu toţii ne dorim să dezvăluim dinți albi, care să strălucească de sănătate de fiecare dată când zâmbim, dar sunt oare fațetele dentare soluția ideală pentru problemele cu care mă confrunt?
Și în această situație medicul stomatolog este singurul în măsură să analizeze avantajele și dezavantajele fiecărui caz clinic și să decidă care este tratamentul restaurator cel mai potrivit. Într-o epocă în care există o mulțime de variante prin care să ne îmbunătățim aspectul zâmbetului si astfel să ne creștem calitatea vieții, ar fi păcat să neglijăm importanţa pe care o are un zâmbet frumos și sănătos, atât asupra percepției personale cât și a celorlalți.