Sistemul de rachete cu lansare multiplă Himars sau MLRS, o unitate mobilă care poate lansa simultan mai multe rachete ghidate de precizie, a relansat războiul din Ucraina, Însă în spatele frontului mai există un război, aproape nevăzut, cu o importanță subtilă în dinamica jocurilor de forțe armate: luptele de partizani.
Atât Ucraina cât și Rusia operează deja sistemul MLRS, dar Himars are o rază și precizie superioare. Președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina și s-a executat, gama Harpoon fiind foarte eficientă în luptele navale.
Luptele partizane nu se văd, dar pot fi decisive
Invitat în emisiunea Contrapunct EVZ, fostul director al spionajului românesc, Cătălin Harnagea, a analizat raportul de forțe actual între combatantele de pe frontul estic, Acesta a pus pe tapet un aspect mai puțin vizibil în relatările de pe front: rolul colaboraționiștilor pe frontul de Est și luptele între grupările de partizani.
Confruntările mai puțin cunoscute și comejntate creează un război aparent secundar, care are însă importanța lui în geometria raporturilor de forțe, apreciază Cătălin Harnagea.
Reglările de conturi și rusificarea datează din perioada Donbas
Invitatul a fost rugat de jurnalistul Mirel Curea să comenteze situația ucrainenilor cu funcții publice care colaborează cu rușii, dând exemplul primarului din orașul Enerhodar din regiunea Zaporojie. De fapt, rușii și-au instalat în ultima lună propriii funcționari în orașele țintă, dar au apelat și la ucrainenii dispuși să colaboreze cu forțele de ocupație. Este vechea tactică a rușilor în toate războaiele de rusificare a teritoriilor ocupate pe măsură ce le cuceresc.
„Momente de genul ăsta au fost cam după 2009, în luptele din Donbas. Au fost amenințați mai mult rusofoni. Majoritatea din administrație (n.r. – ucraineni) erau pe linia Federației Ruse. Au fost amenințări, au fost reglări de conturi, probabil că ele vor continua. Cu cât rușii vor pune o graniță foarte strictă între Ucraina și Donbas, și vor încerca administrativ să-și plaseze oamenii în absolut toate structurile, va fi cum a fost și în Cecenia. Cecenia nu a fost luată pe prietenie, au luat oraș cu oraș cum e acum în Ucraina”, a afirmat fostul șef al spionajului românesc în studioul EvZ.
Pe de altă parte, invitatul nu crede că se poate vorbi de o Afganistanizare a Ucrainei.
Emisiunea integrală: