În China se desfăşoară de ani mulţi fel de fel de experimente sociale care implică un control strict al populaţiei şi un sistem de recompense în funcţie de obedienţă: cu cât supunerea este mai mare, cu atât recompensele sunt şi ele mai consistente. Mai exact, un sistem complet de credit social implică un control extins al Guvernului asupra vieţii cetățenilor.

Turcescu: Experimentul social din Shanghai este terifiant

În acest moment, în Shanghai se întâmplă un experiment distopic: 26 de milioane de chinezi sunt în lock-down sever, altfel spus n-au voie să iasă din case pentru că guvernul chinez şi-a propus să elimine cazurile de COVID. Comunitatea internaţională tace sau este indiferentă în faţa acestei situaţii fiind preocupată exclusiv de războiul din Ucraina.

„Experimentul social din Shanghai este terifiant”, a observat Robert Turcescu în preambulul podcastului său EVZ Play de joi. Alături de invitații săi, sociologul Mirel Palada și jurnaliștii Octavian Hoandră și Bogdan Comaroni, jurnalistul a explicat de ce experimentul Shanghai poate constitui un precedent periculos chiar și pentru europeni.

Palada: Tehnologia favorizează dictatura

Forma cea mai vizibilă a experimentului creditelor sociale în Occident vine din cenzura marilor giganți tech, a sublinist moderatorul, amintind vremurile când jurnaliștii se băteau sau aveau controverse de idei cu patronii marilor de presă. În prezent însă, dat fiind că Google sau Facebook sunt cei mai mari publisheri din lume, cu bugete imense, jurnaliștii sau influencerii nu prea mai pot face altceva decât să se conformeze cenzurii impusă de giganții tech.

Shanghai e un oraș captiv. Sursa: Dreamstime

Sociologul Mirel Palada consideră că evoluția tehnologică reprezintă o formă subliminală de dictatură, deghizată subtil ca Metavers, în realitate fiind vorba de o limitare a drepturilor.

„Din fericire pentru noi și din nefericire pentru urmașii noștri, suntem cam ultima generație care încă beneficiază de libertatea dată de mediocritate. România nu e în stare să impună un asemenea control strict precum cel din China pentru că îi lipsește eficiența necruțătoare a organizării chineze, americane, cu camere de luat vederi peste tot. Dar într- generație o să recuperăm și noi acest deficit de eficacitate.

Anul ăsta mi s-a întâmplat prima dată, au venit autoritățile să-mi spună: vezi că arzi frunze. Secole la rând s-au ars frunze și vii tu să-mi spui? Într-o generație la Telega vor zbura dronele și vor zice: ai dat foc la frunze, ți-am tăiat creditul social. Tehnologia favorizează dictatura”, a conchis Palada.