Ion Cristoiu le dă o mână de ajutor autorităților, mai precis, o listă de recomandări care au apărut în ziarul Scânteia în 1987:
- În fiecare încăpere să rămână în funcțiune un singur bec, aprins doar atât timp cât este necesar.
- Becurile mari să fie înlocuite cu becuri de putere redusă.
- Trebuie redus la strictul necesar spațiul iluminat din fiecare locuință.
- Să nu se folosească aparatele de uz casnic care pot fi înlocuite prin munci gospodărești.
- Să se renunțe cu desăvârșire la iluminatul din fața locuințelor, balcoanelor, curților, garajelor, magaziilor.
- Să se reducă la minimum iluminatul holurilor, scărilor, prin micșorarea numărului de becuri și să se monteze automate de scară.
- Să se reducă la strictul necesar timpul de funcționare a arzătoarelor; să se excludă funcționarea lor în gol.
- Arzătoarele neeconomicoase să fie înlocuite.
- Se interzice folosirea gazelor de la bucătărie pentru încălzirea camerelor.
- Să fie verificate și refăcute izolațiile termice ale cazanelor și conductelor.
La podcastul „Cristache & Cristoiu”, jurnalistul a amintit și de faptul că frigul și întunericul din casele oamenilor au reprezentat unul din capetele de acuzare, la procesul prin care Nicolae Ceaușescu a fost condamnat la moarte.
„La proces, judecătorul care era procuror, îl acuză pe Ceaușescu că a ținut oamenii în frig și fără lumină. Tot ce se întâmplă acum în România și în Uniunea Europeană, arată că Ceaușescu nu trebuia împușcat pentru asta. Pentru că el nu a economisit energie pentru că a vrut el. Era o criză. Știți din ce cauză era criza mare? Din cauză că noi deja intrând în conflict cu Gorbaciov, ei nu ne mai dădeau energie.”, a punctat Ion Cristoiu, care remarcă un fapt îngrijorător.
„Există două deosebiri față de acum. Niciun ziar, nici măcar Scânteia, nu a cutezat să dea ceea ce fac azi, adică declarații ale unor cetățeni că sunt gata să reducă energia. Doi. Cea care a dus mai mult, o săptămână, această campanie, a fost numai Scânteia. Scânteia Tineretului a dus-o vreo 2-3 zile, România Liberă, puțin. E un salt! Noi care eram comuniști, nu am îndrăznit să scriem: «Eu economisesc!». Niciun lider politic nu a făcut ce a făcut Nicușor Dan. De ce? Pentru că ne era jenă chiar de cei din jur.”, a mai spus fondatorul Evenimentului Zilei, Ion Cristoiu.