Legea Junglei. Europarlamentarii, interceptați de SRI?
Legea Junglei. Laurențiu Dan Ionescu a început prin a reaminti despre disputa din ultimele săptămâni dintre cei doi invitați ai săi, care sunt, de altfel, buni prieteni. Aceasta a apărut după ce jurnalistul Cornel Ivanciuc a afirmat că Ion Dedu i-a confirmat că europarlamentarii sunt interceptați de SRI, la ordinul lui Florian Coldea.
Ion Dedu a ținut să clarifice că europarlamentarii nu au fost interceptați en-gros, așa cum a apărut în presă.
„Ideea e că Serviciul Român de Informații nu are atribuții decât pe securitatea națională, mandate de securitate națională, care care nu sunt totuna cu cele de supraveghere tehnică, cum se numesc acum. Înainte, se numeau autorizații.
Ceea ce e interesant e că după 2014, s-a unit noțiunea asta, deci „mandat” e pentru tot, părerea mea, ca să creeze o confuzie, de fapt, în lumea civilă”, a explicat el.
Colonelul SRI în rezervă a explicat că mandatul de securitate națională (MSN) este diferit de mandatul de supraveghere tehnică (MST), însă pot apărea confuzii.
Răspunsul SRI cu privire la elaborarea sistemului de interceptare a comunicațiilor
Ion Dedu a mai precizat că încă din 2010, Cornel Ivanciuc obținea de la SRI răspunsuri la niște întrebări pe care le-au construit împreună. Astfel, pe 8 decembrie 2010, Serviciul Român de informații dă dovadă de transparență, oferind un răspuns oficial privind elaborarea sistemului de interceptare a comunicațiilor.
Întrebările, mai precizează generalul SRI în rezervă, i-au fost adresate ambasadorului George Cristian Maior, care la acea vreme era directorul SRI, și generalului de brigade Florian Coldea.
„Surprinzător și pentru mine, și pentru Cornel, cred, a fost când ni s-a dat, totuși, un răspuns”, a spus acesta.
În răspunsul respectiv, SRI precizează că există o hotărâre CSAT, ulterior urmată de altă hotărâre CSAT, din 2008, prin care s-a încercat reglementarea interceptării comunicațiilor prin Centrul Național de Interceptare a comunicațiilor.
Ion Dedu a subliniat că sunt foarte mulți operatori de telecomunicații care au autorizație de funcționare în domeniu, care au obligația de a asigura servicii de interceptare la cererea SRI, potrivit unei hotărâri CSAT. Dedu a citat din cartea generalului Dumitru Zamfir, în care scrie că următoarea hotărâre „a venit ca urmare a apariției unor probleme de ordin tehnic și relațional”.
Ediția integrală a podcastului o puteți urmări aici.