Compania Heliportugal, înregistrată cu sediul în Portugalia, Aerodromo de Cascais, la Vest de capitala Lisabona, prestează servicii de transport aerian persoane pentru societatea Regional Air Services (RAS), din Tuzla, județul Constanța, în cadrul unui contract atribuit de OMV Petrom și de zece ani societatea nu a plătit un leu statului român din taxele și contribuțiile pe care le datorează orice entitate care desfășoară o activitate economică. Dar cum ar putea plăti dacă nu este nici măcar înregistrată fiscal în România. Sunt informațiile pe care le-am obținut din surse oficiale cu privire la o evaziune de proporții care afectează bugetul local și central deopotrivă.

Din informațiile primite, reiese faptul că Heliportugal – Trabalhos E Transporte Aereo, Representacoes, Importacao E Exportacao S.A. încălcă, în formă continuă, prevederile Legii nr 241/2005 pentru prevenirea evaziunii fiscale.

De menționat că portughezii îşi țin elicopterele la Regional Air Services – Regional Air School, din Tuzla, judeţul Constanţa, bază aeriană deţinută de Dorin Ivascu, un om de afaceri controversat care prin firmele sale deține de trei decenii încoace monopolul asupra serviciilor de handling de pe aeroporturile din toată România și care încercat ani la rând să facă din Tuzla punct de control internațional (detalii puteți citi aici și aici).

Revenind, compania portugheză Heliportugal, care îşi desfăşoară activităţile comerciale cu caracter permanent (din 2010), într-un loc fix, la Aerodromul Tuzla, dar a rămas invizibilă pentru „radarul” ANAF şi al autorităţilor române. Informațiile au la bază documente oficiale ale organelor de justiție, iar sursele noastre spun că ar putea fi dublate eventual și de o anchetă a Corpul de Control al premierului Ludovic Orban, care acum câteva zile a făcut o vizită la Constanța.

După cum remarca la începutul anului ministrul de finanțe, Florin Cîțu, evaziunea fiscală a ajuns o problemă de siguranță națională de aceea ar trebui introdusă pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) o discuție privind aprobarea unei strategii de informatizare a ANAF și MFP.

România pierde anual din cauza necolectării TVA peste 6 miliarde de euro. Gap-ul (diferenţa dintre ce ar trebui colectat şi ce se colectează efectiv – n.r.) este cel mai mare din Uniunea Europeană.