Sociologul și analistul politic Mirel Palada a comparat transformările culturale actuale cu cele ale muzicii din trecut, cum ar fi heavy metalul, menționând că fenomene inițial considerate ca fiind de anti-cultură, precum AC/DC sau Motorhead, au devenit în timp recunoscute ca forme valide de exprimare culturală.
„Va ajunge să fie considerată o acțiune culturală. Să ne gândim la muzica hippy, rock, heavy metal sau punk. Muzica heavy metal era considerată ca fiind un act de anti-cultură, o „gâjâială” și care încetul cu încetul a schimbat standardele estetice și morale în generația următoare. AC/DC sau Motorhead când au apărut, enervau, dar generația noastră îi considerăm ca fiind acte de cultură valide. La fel și acum”, a spus Palada.
Un experiment de inginerie socială
Jurnalistul Dan Andronic a adus în discuție ideea de federalizare a Europei, pe care o vede ca pe un obiectiv politic major al schimbărilor actuale, implicând dispariția identităților naționale.
„Faceți însă o greșeală și vă duceți într-o zonă confortabilă, muzica, neînțelegând că aici vorbim despre o mișcare politică. Acest experiment de inginerie socială nu are nicio legătură cu cultura așa cum o vedeți voi. Are legătură cu o schimbare de mentalitate în care problemele minorității devin problemele majorității.
Societatea europeană, cel puțin, începe să își creeze noi puncte de referință. Scopul este unul politic pentru că este o modalitate mult mai eficientă de a pune pumnul în gură, de a institui cenzura până se ajunge la autocenzură, în așa fel încât ajungi să accepți orice lucru.
După părerea mea, vorbim despre un experiment care are legătură cu modificarea comportamentului unei generații la nivel de continent. Scopul, dacă este să definesc unul, va reprezenta federalizarea Europei, care cu actuala generație nu se poate face. Deci trebuie să vină cineva care accepte lucrurile acestea ca pe un dat”, a spus el.
Întrebat de jurnalistul Robert Turcescu la ce se referă atunci când vorbește despre federalizarea Europei, Andronic a declarat că aceasta se va produce în sensul în care tot ce înseamnă identitate națională dispare. Tot ce înseamnă Constituție, identitate dispare, a mai spus acesta.
Dan Andronic: Se încearcă o reducere a tuturor asperităților până la dispariție
Istoricul Florian Bichir a susținut această viziune, remarcând că, deși a existat inițial conceptul unei Uniuni Europene a statelor, tendințele sugerează o încercare de federalizare.
„A existat conceptul de o Uniunea Europeană a statelor, treptat s-a încercat o federalizare”, spune Bichir.
Dan Andronic punctează că întotdeauna apar „anticorpi” și singura variantă este să crești o generație.
„Aduceți-vă aminte, dacă vreți să mai vorbim de un experiment social în România, atunci putem vorbi despre generația Pro. Facem parte din ea. Atunci s-a putut realiza o uniformizare a gândirii. Acuma se încearcă o reducere a tuturor asperităților până la dispariție, a identității până la dispariție. Despre asta este vorba”, a explicat Andronic.
Întreg podcastul de miercuri, 15 mai, difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!” poate fi urmărit la acest link.