Subiectul principal al ediției de marți a podcastului EVZ Play cu Robert Turcescu a fost Ordonanța 16, cea care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Despre această temă au discutat Dan Manolescu și Iulius Firczak.
În ediția de marți, 13 decembrie, a podcastului EVZ Play cu Robert Turcescu, cunoscutul jurnalist i-a avut ca invitați pe Dan Manolescu și pe Iulius Firczak.
Printre alte subiecte importante care s-au discutat în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube EVZ Capital, s-a vorbit și despre impozite, iar Dan Manolescu spune că ”în zona de persoane fizice s-au dus pe mini”, în timp ce ”în zona de persoane juridice s-au dus pe maxim.
”Vom constata ca sumele respective nu sunt mari, sunt clădiri cu valori mari de piața la care impozitul este de cateva sute de lei, sunt niște disproporționalități, la fel și în cazul mașinilor, ni se pare ca e mai bine sa-i taxăm pe ăia cu motoare mari, taxarea suplimentară a motoarelor mici ar rezolva o parte din problema infrastructurii”, spune Dan Manolescu.
La rândul său, jurnalistul Robert Turcescu a precizat că a văzut taxatori în centru Bucureștiului, subliniind că ”ei nu sunt capabili să pună la punct un sistem prin care să-ți ia bani, ei nu se gândesc decât să taxeze pe clădiri”.
Drept răspuns, invitatul Dan Manolescu a precizat că el simte să găsește locuri de parcare și că lucrurile s-au îmbunătățit, în timp ce Iulius Firczak a adăugat ”bătălia pe care o avem Parlamentarii cu staff-ul tehnic de la ministerul de Finanțe”.
Nu se știe cum OUG 16 va afecta mediul de business
Dan Manolescu a mai spus că ”problema este că in momentul în care OUG 16, ce face cum afectează mediul de business , aici e marea mea frustrare”.
”Nu știu unde s-au decis lucrurile, cine e decident, nu știu să vă spun., la nivel decizional ministerul n-a făcut decât să pună, transpună acele decizii luate deja, dacă vă duceți aminte, așteptăm ședințele de coaliție, sa vedem ce se hotărăște. La nivel politic s-a decis, nu în zona tehnică, că vine ministerul care a reprezentantul Guvernul își asumă. E normal să vină oameni din zona Guvernului”, a adăugat acesta.
La rândul lui, Iulius Firczak a declarat că ”cererea generală la nivelul Coaliției a fost ”hai să luăm mai mulți bani ” s-a cerut de unde putem lua, aici trebuie să intervină dialogul, ce tipuri de activități să supra-taxăm și în ce context economic”.
Schimbările care vor avea loc de la 1 ianuarie
Jurnalistul Robert Turcescu a întrebat ce se va schimba de la începutul anului viitor, iar Dan Manolescu a precizat că ”problema este că deblochează tot. Ceea ce știm din punct de vedere al practicii de la anul o microintreprindere este acea entitate care are cel puțin un salariat, nu mai poate exista fără micro salariați. Mecanismul de pană acum mi se părea bun, era unul flexibil, nu mi-e clar de ce s-a modificat. Plafonul de micro va scădea cu siguranță”.
De asemenea, Robert Turcescu a spus ”consultanța și managementul au fost întotdeauna o chestiune delicată”.
La rândul său, Iulius Firczak a spus că ”sunt alte activități independente afectate negativ pentru că fiind cinstit este un lucru asumat de România în negocierile cu partenerii europeni că vom face un sistem fiscal fără discriminări, trebuie să gândim regimul asta de micro, pentru ce tipuri de activități se pretează. Sunt activități independente specifice, să rămână micro. Poate vom ajunge să eliminăm complet acest regim de micro, din păcate va fi o discriminare, firmele vor fi obligate să treacă pe 16% vor pierde anul viitor între 6 și 25%.”
Motivul pentru are se întâmplă acest lucru
După declarațiile lui Iulius Firczak, Robert Turcescu a întrebat de ce se întâmplă această treabă, iar Dan Manolescu a răspuns că ”a fost introdus această reglementare în 2021 și nu avut ca scop crearea unui avantaj administrativ, acest mecanism de taxare a cifrei de afaceri s-a considerat că este mai ușor de administrat. Până în 100.000 de euro era plafonul inițial. A venit 2017, mecanismul a fost eliminat, ulterior s-a discutat la comisie, s-a acceptat continuarea lui ca un un impozit pe cifra de afaceri”.
”Mediul de afaceri l-a cerut după ce a expirat, și s-a reintrodus, ulterior în 2013 plafoanele s-au egalizat undeva la 65.000, ulterior, iarăși s-a făcut 100.000 în 2016 până la un milion. Este exagerat, acest plafon este foarte mare pt. că devine un avantaj fiscal. E un sistem care a creat distorsiuni. Eu nu cred că trebuie eliminat, acel plafon de 100.000, cred că era rezonabil.
Cine face venituri de 5000 de euro pe lună nu este unul foarte mici dar nici mare, dacă ne aducem aminte de anul trecut a fost lansat un proiect. Poate ar trebui asumat și spus în așa fel încât să știe oamenii cum să-și facă planurile, altfel schimbările astea de la an la an crează incertitudini”, spune Dan Manolescu.
În același timp, Iulius Firczak a precizat că ”de la anul, știm că s-a limitat plafonul până în 2024”.
Dan Manolescu a continuat prin a spune ”cei care puteau să fie micro trec într-o zonă de 16, diferența este semnificativă”.
”Aici se vede efectul lipsei de gândiri fără a analiza impactul asupra afacerilor. Sunt oameni care foarte greu poate face evaziune fiscală, în loc să ne apropiem de gradul de colectare din PIB la nivelul UE,, ce facem cu implementarea, atât de simplu se poate face, la noi se poate știi cât și cine are de plătit”, a completat Iulius Firczak.