Ion Cristoiu despică firul în patru. Ce se întâmplă în aceste zile în Germania?

Rezultatele înregistrate de extrema dreapta la alegerile regionale din Germania au fost analizate luni, 2 septembrie, de către Robert Turcescu şi Ion Cristoiu.

Robert Turcescu, gazda podcastului de luni, difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”, consideră că această răsturnare de situaţie este cea mai importantă ştire din perspectivă politică internaţională.

„Cum să ai 6% când eşti partid de guvernământ… şi să nu uităm, social-democraţii din Germania sunt al doilea partid. Acolo sunt un fel de PSD în raport cu PNL. E ca şi cum PSD la parlamentarele de acum ar avea 6%. În acel moment poate să se ducă să se culce.

Nu numai atât, ceilalţi, e o guvernare numită „semafor”, cu tot felul de piţifelnici, de partide inventate pe Facebook. Ecologişti, ăia nici măcar nu au atins pragul”, a răspuns Ion Cristoiu.

Maestrul adaugă că a fost preocupat de această ştire, pe care o consideră şi el „ştirea numărul 1”.

„Primul şi cel important este faptul că istoria ne învaţă – am ajuns şi eu, dau în boala lui Lasconi, apelez la istorie – istoria ne învaţă că regimurile din toate timpurile, monarhice, ţariste, dictatoriale, democratice, primesc la un moment dat din realitate semnale.

În cazul regimurilor autoritare/dictatoriale semnalele sunt: tulburările sociale, revoltele, răscoalele cum a fost la noi în 1907 sau răscoala lui Pugaciov la ruşi.

Un al doilea semnal e dat de serviciile secrete, Securitatea, KGB-ul, care nu se iluzionează. Dacă există instituţii care nu au iluzii privind realitatea sunt serviciile, deoarece ele sunt cele mai pliate pe realităţi.

Un alt semnal ar trebui să fie dat de presă, asta o scoatem din discuţie. Presa la ora actuală nu mai dă niciun semnal privind realitatea. Peste tot în lume, nu numai la noi, cu mici excepţii, presa a devenit o slugă a puterii, ea nu mai dă acele semnale”, a punctat Ion Cristoiu.

Gestul demn al cancelarului Scholz ar fi fost acum demisia

Gazetarul Ion Cristoiu a continuat să explice faptul că, într-o democraţie, semnalele sunt date de presă şi mai ales de vot.

Olaf Scholz a ajuns la 6% cu partidul său, în condiţiile în care a obţinut un scor foarte prost şi la europarlamentare. Spre deosebire de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care a făcut ceva, Scholz s-a încăpăţânat să nu facă, a subliniat Cristoiu.

Toate acestea sunt semnale şi dacă Olaf Scholz nu a ţinut cont de ele, nu a convocat alegeri anticipate sau nu a modificat ceva în politica statului, atunci „te ia dracu”, a mai spus maestrul.

Ion Cristoiu spune că nu e vorba că şi-ar fi vârât Vladimir Putin coada, aşa cum acuză unele voci. Atunci când oamenii sunt nemulţumiţi, îşi poate vârî coada oricine, dar dacă sunt mulţumiţi, pot da Russia Today sau Sputnik propagandă de dimineaţă până seara, că nimeni nu îi va influenţa pe oameni.

„Olaf Scholz ar fi trebuit să iasă în faţa partidului şi să spună îmi depun demisia”, a adăugat şi Robert Turcescu.

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi urmări în podcastul difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”. Vizionare plăcută!