„La un moment dat o să luăm în considerare şi construcţia de apartamente doar pentru închiriat. În Cosmopolis avem peste 200 de apartamente închiriate de investitori care au cumpărat de la noi. Vom face o astfel de investiţie când vom avea suficient capital“, a declarat într-un interviu acordat revistei Capital Ahmet Buyukhanli.
Lipsa capitalului de lucru este principalul motiv pentru care nu mulţi dezvoltatori construiesc special pentru închiriere, consideră el, chiar dacă randamentele care pot fi obţinute din închiriere se învârt în jurul a 7-8%, cum este cazul ansamblului Cosmopolis.
Pe lângă afacerea cu locuinţe, familia Buyukhanli a deţinut o serie de hoteluri în Turcia pe care le-a vândut în 2009. Ahmet Buyukhanli spune că în timp ar putea lua în considerare şi dezvoltarea de hoteluri în România.
Deocamdată este atent la ofertele de terenuri din zona de nord a Bucureştiului, după ce în vara anului trecut a vândut un teren de pe bulevardul Barbu Văcărescu către lanţul de retail Kaufland.
„Sunt în continuare interesat de zonă, dar nu caut în mod agresiv teren. Ne păstrăm atenţia pe Cosmopolis. Din când în când mai caut şi alte oportunităţi de investiţii“, a explicat omul de afaceri. El consideră că dezvoltarea zonei de birouri din nordul Capitalei va atrage şi nevoia de proiecte rezidenţiale.
Buyukhanli este pregătit să aştepte mai bine de zece ani pentru a finaliza proiectul din Ştefăneştii de Jos, însă în ciuda strategiei sale pe termen lung în privinţa pieţei româneşti nu este interesat de parteneriatele public-private propuse de guvern pentru creşterea stocului de locuinţe publice.
„Nu suntem interesaţi de astfel de proiecte. Este un cu totul alt tip de a face afaceri. Noi avem o afacere de familie şi nu am lucrat cu statul. Astfel de proiect sunt birocratice şi nu este un model în care să fim implicaţi“, spune dezvoltatorul Cosmopolis.
Ansamblul din Ştefăneştii de Jos a ajuns în cei zece ani de dezvoltare la peste 2.300 de locuinţe construite după investiţii de circa 280 mil. euro.