În ultima perioadă există zvonuri potrivit cărora o parte dintre bugetari și funcționarii publici își vor pierde locul de muncă. „Aproximativ 400 000 de bugetari vor fi daţi afară”, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu. Cum comentați?

România are nevoie de un corp de funcționari publici profesionist și plătit la standarde europene. Trebuie făcută diferența foarte clar între ce înseamnă personal contractual angajat la stat și ce înseamnă funcționar public. Noi, ca și instituție, nu ne putem referi decât la partea de funcție publică pe care o gestionăm și pe care o monitorizăm în permanență. Nu știu cât sunt de avizate aceste voci, având în vedere că nu lucrează în sistemul administrativ dar, dacă ne referim la funcția publică, probabil că este necesar să se facă o monitorizare și o analiză detaliată și corectă pe fiecare Minister în parte, raportată la munca pe care funcțonarii publici o depun în instituții. Dar, să generalizăm și să spunem că avem o cifră exactă pe care să o dăm afară, este un calcul greșit și totodată populist.

Câți funcționari publici sunt acum în România?

În acest moment avem 173.839 de funcții publice, iar ca posturi ocupate sunt puțin peste 144.226.

Putem vorbi despre o suprapopulare a sistemului?

Din punctul meu de vedere, nu este aglomerat sistemul. Trebuie văzut dacă eficiența unor instituții și a unor agenții aflate în subordinea Ministerelor este la nivelul la care se dorește. Dar, acestea sunt chestiuni punctuale.

Există o dispută între sistemul public și cel privat și totul pare a porni de la diferențele salariale. Cifrele arată că salariile în privat au crescut în termeni nominali cu 35%, iar cele la bugetari au avansat cu 76% față de media pe anul 2015.

Este greșit să facem o comparație între sistemul public și cel privat. Nu poți compara mere cu pere. E clar că sistemul privat nu ar funcționa fără cel public. Iar pentru a avea un sistem administrativ performant, este nevoie de funcționari publici bine pregătiți și bine plătiți, modelele europene ar trebui să fie o sursă de inspirație.

Sunt funcționarii publici plătiți bine?

Funcționarii publici nu sunt plătiți suficient, raportat la alte țări din Uniunea Europeană. E drept, discutăm de sisteme diferite în care activăm ca și funcție publică. În unele țări din Uniunea Europeană și medicii și polițiștii sunt încadrați la funcționari publici. Dar nu putem spune că nu există și excepții unde vedem pe funcția publică salarii mari care au trezit o mulțime de discuții. Totuși, sunt situații singulare.

Dacă, prin absurd, ar fi dați oameni afară, care ar fi criteriile prin care ar putea să fie concediați?

În niciun caz nu este corect să spunem că funcționarii publici pot să fie concediați aleatoriu sau în funcție de orientarea lor politică. Nu se poate anunța o anumită cifră pentru a fi dați funcționari publici afară pentru că în legislație există niște proceduri bine stabilite legate de evaluarea funcționarilor publici și de modul în care se face această evaluare. În plus, legislația precizează când se face evaluarea, dar și modul în care raportul de serviciu poate fi încheiat.

Este sistemul public de la noi din țară îmbătrânit?

Cu siguranță. România va resimți impactul acestui fapt în următorii 5-10 ani. Vârsta medie a celor care lucrează în sistemul public se apropie de 55 de ani. Probabil funcția publică nu este atractivă pentru unii tineri chiar din pricina nivelului salarial existent la nivel de debutant.

Ce face Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru a rezolva această problemă?

Încercăm să promovăm prin toate căile toate posturile care se află în sistem. Avem în implementare împreună cu Banca Mondială un proiect prin care în următorii doi ani vom încerca să organizăm concursul național pilot pentru accedere pe funcția publică ce va fi dedicat, în primă instanță, debutanților și înalților funcționari publici. Dacă totul va fi în regulă, acest proiect se va extinde la nivelul întregii administrații.

Unde pot găsi tinerii joburile din administrația publică?

Joburile pot fi găsite pe site-ul agenției la secțiunea concursuri. Portalul este extrem de vizitat și actualizat zilnic și tinerii pot găsi toate informațiile de care au nevoie.