Finalul lui Vladimir Putin este din ce în ce mai aproape. Analistul politic Bogdan Teodorescu a explicat la podcastul „România lui Cristache” de pe canalul EVZ Capital în ce ipostază a ajuns liderul de la Moscova, dar și cum este văzut acum de poporul său.
Bogdan Teodorescu susține că Vladimir Putin a ajuns într-o situație neașteptată, iar toată lumea i-a întors spatele. Astfel, în momentul de față, acesta nu mai are absolut nimic de pierdut.
„Putin se află într-o situație neașteptată, construcția pe care a pornit-o la începutul războiului cu mesaje anti-occidentale și ideea nașterii unui alternative a lumii dolarului cu această lume europeană s-a cam prăbușit. Marile puteri i-au cam întors spatele. Putin este pus la colț și nu mai are nimic de pierdut”, a declarat acesta.
Analistul politic susține că o altă mare problemă pentru Rusia o reprezintă taberele care se află în conflict, dar și presiunea la care Vladimir Putin trebuie să reacționeze.
Marea problemă pe care o are Rusia
Este destul de clar, spune Bogdan Teodorescu că există probleme în a menține un astfel de echilibru la nivel național, iar Vladimir Putin este și el conștient de acest lucru.
„Rusia mai are o problemă foarte mare. Acolo există foarte multe tabere care sunt în conflict. Presiune la care Putin trebuie să răspundă prin aceste gesturi. El are probleme interne de a menține în echilibru structurile de putere pe care se bazează Rusia”, precizează acesta.
Referitor la atitudinea poporului rus în fața liderului de la Kremlin, Bogdan Teodorescu susține că milioane de oameni au ajuns să fie recrutați forțat sau să primească arme care ar putea fi folosite mai degrabă împotriva țarului decât împotriva inamicului, având în vedere presiunile care au tot crescut în ultimele luni de zile.
„S-a ajuns la recrutarea forțată, este posibilă o revoltă. Milioane de oameni, brusc primesc arme. Este posibil ca armele pe care le primește populația să nu fie folosite împotriva inamicului ci împotriva țarului
Decizia care este fermă, că le-au interzis să părăsească țara, indică un anumit tip de tendință a societății rusești. Cu siguranță există motoare de indexare cu ce caută poporul rus”, a comentat acesta.
Vladimir Putin se bazează pe propagandă
Analistul politic este de părere totodată că Vladimir Putin a ajuns să se bazeze doar pe propagandă, astfel încât poporul occidental să își piardă credibilitatea. „Putin folosește propagandă pentru a mobiliza poporul rus și de asemenea, pentru a demobiliza poporul occidental”, mai spune el.
Bogdan Teodorescu a vorbit și despre propaganda în lume. Analistul politic susține că în timp ce Rusia este un stat asumat în război, Europa nu se află în război.
Totodată, analistul explică că spre deosebire de alte țări, în Rusia, propaganda este una mult mai valoroasă decât cea europeană, iar efectul este unul uriaș.
„În perioada în care propaganda europeană a câștigat a avut un avantaj, era umană. Trecea de zona rațională și se adresa zonei iraționale. Propaganda rusă a avut grijă să atingă latura umană,
Propaganda rusă este mai valoroasă decât propaganda europeană. Așadar efectul pe care îl au în societățile țintă este unul uriaș, pentru că par că sunt legitimi și emoționali”, adaugă el.
În ceea ce privește efectele asupra populației, analistul politic susține că au fost generate îndoieli cu privire la acest război. El a mai explicat că manipularea a fost făcută pe două căi, fie prin cenzură, fie pin propagandă.
Societatea umană a ajuns să îndoiască de războiul din Ucraina
„Problema este foarte simplă. Societatea umană, mai ales cea deschisă, are un exercițiu foarte mare al îndoielii. Dreptul de a nu avea încredere în Guvern. În timpuri de război, acest drept este ridicat.
Din punct de vedere al structurii de securitate ei consideră că ne aflăm foarte aproape de un război, motiv pentru care este foarte posibil să caute căi prin care propaganda adversă să fie limitată pe teritoriul propriu.
Conform școlii de gândire din domeniul comunicării, manipularea se face pe două căi: 1- cenzura, 2- propaganda”, a mai adăugat acesta.
Finalul îndoielilor ar urma să se apropie, în momentul în care propaganda rusă și realitate din teren, precum criza economică sau cea energetică vor afecta populația din ce în ce mai mult.
În acest sens, Bogdan Teodorescu susține că este nevoie ca UE să aibă două dimensiuni, una de acțiuni politice și una comunicațională.
„Structurile unite ale UE trebuie să aibă două dimensiuni: a. dimensiunea acțiuni politice, b. dimensiunea comunicațională. În zona de comunicare, această echipă în loc să se refere tot la structura empatică au început să se refere la obligații, această comunicare vine în sprijinul propagandei ruse”, a mai spus analistul politic.