Florian Bichir, o nouă perspectivă. Marile puteri ale lumii în Legea Junglei

Publicistul Corneliu Vlad și istoricul militar Florian Bichir au discutat în cadrul podcastului „Legea Junglei” despre războiul și situația instabilă din Orientul Mijlociu. El a oferit un răspuns avizat la întrebarea „De cât timp nu a mai avut parte omenirea de un război musulmano-creștin?”.

Florian Bichir a început printr-un rezumat al parcursului acestui tip de război în istorie.

„Omenirea a avut războaie religioase, să le spunem în acest fel, încă de la Cruciade. Dar dacă îmi permiteți, înainte de prima Cruciadă, 1096, ca istorie, vă spun că Europa a mai experimentat alte trei, să le spunem pre-cruciade. E vorba de războaiele din Spania împotriva maurilor, cucerirea nomadă a Angliei și a Siciliei.

Dar cea care sedimentează definitiv ideea asta este prima Cruciadă. Prin celebra sa cuvântare de la Clermont, când Papa Urban al II-lea a făcut apel la toți creștinii ca Sfântul Mormânt și locurile sfinte să devină creștine.

Iată, ia naștere prima Cruciadă. Și Cruciadele, cele opt, rămân un simbol al luptei, al acestui război religios dintre lumea europeană, lumea creștină, iudeo-creștină și cea islamică”, a spus Florian Bichir.

Istoricul a abordat pe scurt tema și din punct de vedere al teologiei. El a explicat modul în care s-a dezvoltat acest „război sfânt” al Creștinismului, mai ales în partea occidentală.

„Termenul de cruciadă însemna la început un fel de pelerinaj, o călătorie sfântă, nu un război sfânt. Și aici sunt mai multe bule papale implicate.

Papa Ioan al VIII-lea, Nicolae I, concepția că dacă vor lupta pentru smulgerea din mâinile musulmanilor a Sfântului Mormânt, ei vor fi și iertați de păcate și, eventual, se vor bucura și de rai”, a precizat Bichir.

Războiul din Israel, un război „total atipic”

În ceea ce privește războiul din Orientul Mijlociu, istoricul susține că este total atipic și extrem de periculos.

„Cu scuzele de rigoare, eu folosesc termenul de Orient Apropiat. (…) E un război total atipic și va avea victime foarte multe. Dau câteva coordonate.

Fâșia Gaza cred că este una dintre primele trei zone aglomerate ale lumii. Două milioane și ceva de oameni se află pe un petic de de pământ, cu Marea Mediterană în spate. S-au făcut calcule, practic, trei cetățeni stau pe un metru pătrat.

Și, dacă vă uitați pe hartă, o să vedeți că această Fâșie e înconjurată pe două laturi de Statul Israel, pe o latură de Marea Mediterană și în sud are o graniță cu Egipt. Egiptul a anunțat că nu primește niciun refugiat.

Palestinienii se tem că dacă vor părăsi aceste locuri, nu le vor mai fi date înapoi de către Statul Israelian, cum s-a întâmplat în Cisiordania”, analizează istoricul militar Florian Bichir.

Vă invităm să urmăriți concluziile acestei discuții pe canalul de YouTube „HAI România!”, chiar aici.