De foarte puține ori, odată ieșiți din sistemul serviciilor de informații, oamenii care au gustat din pocalul puterii, reușesc să rămână pe margine. Aceștia se implică permanent în politică sau justiție într-un fel sau altul. De exemplu, Silviu Predoiu, fostul director operativ al SIE, imediat ce a ieșit la pensie, s-a alăturat partidului lui Victor Ponta.

Florian Coldea și-a înființat o firmă și nu se știe exact cu ce se ocupă, în afară de diverse seminarii pe care le ține prin țară sau în străinătate. Conform surselor Capital, acesta ar dori să preia din nou frâiele puterii prin Justiție. Fosta sa aliată, Laura Codruța Kovesi a ieșit de pe tabla de șah, iar pe Augustin Lazăr nu l-a plăcut niciodată foarte mult, așa că se pare că ar fi pregătit o alternativă la cei doi. Interesant este dacă planul său coincide cu cel al lui Liiviu Dragnea sau dacă cei doi au stabilit împreună următoarele acțiuni.

Corina Ghergișan, fostă Dăescu, judecătoarea de la Curtea de Apel București, ar urma să devină o armă fatală în Justiție. Aceasta a fost căsătorită cu fostul șef al SRI Arad, obligat să se retragă de la conducerea instituției din cauza unui scandal legat de droguri. Între familiile Dăescu și Coldea este o relație strânsă, mai exact nași – fini. De altfel și fostul director operativ al SRI este originar tot din Arad.

Ordonanță cu dedicație pentru Ghergișan Dăescu

Conform surselor Capital, ministrul Tudorel Toader ar fi introdus în celebra OUG pe justiție o prevedere cu dedicație pentru Corina Gherhișan. „Un judecător poate să devină procuror european, potrivit Regulamentului UE de înfiinţare a Parchetului European!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook. Și nu numai procuror european. Ci și șef la DNA sau procuror general al României, pentru că aceste sunt funcțiile vizate de Corina Gherghișan, susținută de Florian Coldea și garantată de Tudorel Toader, conform surselor Capital. Este posibil ca și Liviu Dragnea să fie de acord cu acest plan, primind la schimb imunitate în dosarele care-l vizează.

 

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a condamnat,prevederile din OUG 7/2019 de modificare a legilor Justiţiei, susţinând că ordonanţa „încalcă principiul separării carierelor”. UNJR a criticat posibilitatea ca un judecător care a fost procuror în trecut să devină şef într-un parchet, considerând că acest fapt reprezintă o încălcare gravă a separării carierelor. Potrivit judecătorilor, un principiu de bază introdus prin modificările aduse legilor Justiţiei în 2017-2018 a fost „separarea carierelor”, pentru a se elimina confuzia dintre cele două cariere din autoritatea judecătorească, independente una de cealaltă.

Cine este Corina Ghergișan, fostă Dăescu și ce legătură are cu Dan Voiculescu

Contestaţia fondatorului trustului Intact, Dan Voiculescu, împotriva condamnării definitive la 10 ani de închisoare a fost respinsă în anul 2015 de judecătorii Curţii de Apel ca nefondată. Balanța a fost înclinată de judecătoarea Corina Gherghișan, în complet de divergență. Ea s-a alăturat magistraţilor Dan Lupaşcu şi Izabela Tocan, care au avut opinii contradictorii. Între timp omul de afaceri și-a ispășit pedeapsa, care a fost una extrem de dezbătură și controversată.

Judecătoarea Cornelia Gherghișan, fosta Dăescu,  l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, ceea ce a ridicat multe suspciuni. 

Înainte de a ajunge judecător, ea a fost și procuror DIICOT, iar din acea perioadă vin multe critici. Este acuzată că a ținut doi ani la sertar dosarul privind comiterea a două tentative de omor, suspecți fiind membrii unei grupări interlope din orașul Piatra Neamț.

Unele dintre cele mai mari semne de întrebare au apărut în dosarul „Cocaină pentru VIP-uri“, în care era cercetat pentru trafic de droguri şi Ion Ion Ţiriac, fiul celebrului om de afaceri Ion Ţiriac. Dăescu ar fi fost cea care practic a schimbat încadrarea juridică în cazul lui Ion Ion Ţiriac, din trafic de droguri în consum de droguri, infracţiune prevăzută cu o pedeapsă mult mai blândă. Ulterior, Ion Ion Ţiriac a fost achitat, iar Corina Cornelia Dăescu a plecat de la DIICOT. Aceasta s-a transferat la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, iar în noiembrie 2013, a fost repartizată la Secţia II Penală a Curţii de Apel Bucureşti. 

Tot Cornelia Corina Dăescu, în 2006, în calitate de procuror, şi-a dat acordul ca sirianul Zaher Iskandarani să părăsească ţara. Controversele sunt multe când vine vorba despre aceasta.

Rămâne de văzut dacă numele ei va deveni unul extrem de sonor în perioada următoare. Cert este că în acest moment se află pe lista scurtă pentru una dintre cele două funcții extrem de important pentru Justiție: procuror șef al DNA sau procuror general al României.