Forţa de muncă în România. Pe data de 20 septembrie, One Club a găzduit Forumul Capital Top Angajatori. La eveniment au participat cele mai puternice persoane din domenii-cheie ale afacerilor și pieței muncii. Vă prezentăm câteva dintre viziunile acestora.
Forţa de muncă în România. Printre temele abordate în cadrul evenimentului „Forumul Capital Top Angajatori”, una dintre cele mai importante a fost lipsa muncii necalificate în România.
Bogdan Gheorghiu, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă a oferit câteva opinii avizate. Acesta susține că nu a avut exemple de angajatori care să caute forță de muncă calificată și supercalificată. Aceștia vânează, mai ales în anumite domenii, forța de muncă necalificată.
În România se caută mai degrabă forță de muncă necalificată
„Exemplul prezentat de dumneavoastră nu-l am. Dar am altul: clientul, companie românească, domeniu agricol și alimentar, mare abator de păsări. Undeva la șapte-opt abatoare în România, toate sunt semi-automatizate, necesită și muncă necalificată.
Ultimul abator pe care îl deschid va fi complet automat și ne-au cerut și am găsit automaticieni, ingineri mecanici, turbomecanici, electricieni. Ei vor supraveghea tot procesul de producție. Din aceeași țară de unde au acum sute de necalificați. În România nu au găsit.
Cred că UPB, Clujul, Iașiul pregătesc ingineri români, dar pentru străinătate. Sunt antamați. Muncitorii pe care i-am luat noi au fost luați de la multinaționale asiatice, cu salarii mult mai mici decât aici.
Un astfel de utilaj necesită mentenanță lunară”, a declarat Bogdan Gheorghiu în cadrul evenimentului.
România atrage forță de muncă din foste sau actuale țări comuniste/socialiste
Potrivit lui Bogdan Gheorghiu, România este destinație atractivă pentru forța de muncă, dar nu și pentru cea din statele foarte bine dezvoltate.
„E explicabil și logic. Marea majoritate a țărilor din care recrutăm sunt foste sau actuale țări comuniste sau socialiste. Învață foarte repede limba română tadjicii. În 3-4 luni învață româna. Astfel de state și-au păstrat fondul. din Vietnam v-aș recomanda cei mai buni sudori. Srilankezii au automaticieni.
Sistemul comunist-socialist i-a transformat în supraviețuitori și sunt mai bine pregătiți decât populațiile din Africa. Știu clienți care au adus din Egipt, Somalia, nu se compară. E altă cultură de muncă, altă pregătire. Va trebui să ne îndreptăm serios și spre Africa, controlat.
Mai știu antreprenori români care au deschis în Africa secțiunea asta de social care, școli private, biserici. Orfani i rămași în urma războaielor civile sunt aduși în România, însă numerele sunt mici”, a precizat vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă.
Restaurantele de pe litoral și forța de muncă asiatică
Vicepreședintele anunță că angajarea de forță de muncă asiatică este mult mai costisitoare deoarece angajatorul trebuie să ofere cazare și masă. El anunță și că România asistaților social este un mit.
Iată cum argumentează aceste idei:
„Ați fi surprins, costurile sunt mult mai mari cu asiaticii. Nu poți da un salariu mai mic sau companiile cu care lucrăm noi nu își permit nici măcar o zonă gri. Există doar o facilitate cu HoReCa. Nu există obligație prin lege să le oferi cazare și masă.
Dar eu, ca să pot să obțin viza, trebuie să fac dovada ambasadei și autorităților că respectivul cetățean are o reședință. Trebuie să intervină angajatorul pentru a oferi o cazare, o masă, am învățat de la israelieni. Avem și tichete de masă, și românilor li se oferă. sunt costuri cu cel puțin 20-30% mai mari decât la români.
Nu găsești personal în România, mitul ăsta al asistaților sociali nu e adevărat. Poate trăim fiecare în bula noastră, dar dumneavoastră câte persoane fără activitate știți? Eu nu cunosc. Poate în mediul rural. Dar acolo nu sunt analfabeți funcțional, sunt analfabeți de-a dreptul. problema de fond pentru România și toată Europa de Est”, este de părere Bogdan Gheorghiu.