Virgil Măgureanu, a vorbit în cadrul podcastului de marți de pe canalul de YouTube Hai România! despre mandatul său la șefia Serviciului Român de Informații (SRI). Fostul director al SRI a mărturisit că de-a lungul întregului său mandat tot timpul „cineva încerca câte ceva”. Cu toate acestea, el a spus că în cei șapte ani în care s-a aflat la conducere „nu m-a interesat chestiunea cu mandatul”.
Tot timpul cineva încerca câte ceva
Întrebat de gazda podcastului Ionuț Cristache despre mandatul său de șapte ani de la șefia SRI și dacă cineva a încercat „să-l lucreze” în această perioadă, Virgil Măgureanu a spus că mereu a existat cineva care a încercat ceva.
„De la un capăt la altul, probabil din prima zi de la venirea mea la ultima, tot timpul cineva încerca câte ceva, dar atunci s-a făcut și trecerea legilor serviciilor prin Parlament, cadru legal, pe baza celor mai credibile documente, documente care au fost elaborate plecând de la cele puse la dispoziție de americani și de serviciile occidentale”, a mărturisit fostul șef al SRI.
Măgureanu a precizat că americanii au fost cei care l-au ajutat în principal pentru construirea cadrului legat, primele contacte fiind inițiate de aceștia în anii 90.
„În cursul anului 90 am avut primele contacte și cu ambasada și cu alți reprezentanți, unii trimiși din afară, care au ținut tot timpul legătura cu noi. Atunci și destul de rapid au venit către noi și italienii și germanii. Cei de la Moscova au venit printre primii. Nu aș zice că nu ne-a interesat contactul cu ei că ceea ce spunea Moscova într-o serie întreagă de lucruri trebuia să ținem cont fie și măcar pentru a ne lua măsuri de contracarare a unora dintre cele care s-au întâmplat atunci”, a spus invitatul lui Ionuț Cristache.
Nemții au avut relații destul de insistente cu noi
De asemenea, Virgil Măgureanu precizează că și Germania a jucat un rol important, dar și Franța și Marea Britanie. În privința Germaniei, el spune că au fost „mai sistematici în luare de legături și în felul în care se raportau la cele pe care le aveam noi de făcut și trebuia să ne ajute să le împlinim”.
„Că tot mi-ați spus că trebuie să mai nuanțăm, v-aș spune că și nemții au avut relații destul de insistente cu noi cu niște reprezentanți care păreau să aibă mai puțină legătură cu serviciile și totuși aveau. Putem să e zicem și așa (nr. oameni de afaceri), dar care mi-au dat a înțelege că pot oricând să-mi facă legătura la vârf cu serviciile lor unde am și fost.
Au venit să le zicem niște atașați ai ambasadei și ne-au predat niște documente și ne-au dat a înțelege că atunci când avem nevoie de contacte putem lua legătura cu ei oricând. Așa s-a și făcut. Au venit desigur în cele din urmă și de la francezi, dar primii și cei mai insistenți dintre occidentali au fost americanii, englezii”, a explicat Măgureanu.
Societatea și căuta firescul și nu și-l mai găsea
Legat de reacția americanilor atunci când s-a decis că SRI să nu fie construit de la zero, Virgil Măgureanu le-a transmis că nici când s-au pus bazele CIA nu s-a procedat așa.
„Dacă vă amintiți am mai pomenit despre acest lucru în runda trecută când le-am spus lor că nici ei nu au pus bazele CIA nu au putut proceda altfel și au încercat chiar să aducă dintre reprezentanții serviciilor secrete ale celui de-al treilea Reich.
De unde știu toate astea? A fost într-o discuție între mine și cel care era în misiune pe acest plan și eu i-am spus că datele sunt publice și toată lumea știe că ei s-au folosit de toți specialiștii bine instruiți ceia care nu fuseseră găsiți vinovați de complicitate cu ororile celui de-al treilea Reich”, a mai precizat Măgureanu.
Întrebat dacă a simțit că „se joacă” mandatul său cât timp s-a aflat la șefia SRI, Virgil Măgureanu a spus că „nu m-a interesat chestiunea cu mandatul”, pentru că îi „era totuna”.
„Discutăm câteodată cu Iliescu având în vedre situația în care mă aflam și discutam: credeți că e cazul ca să plec de aici? De fiecare dată răspunsul era cam așa: niciodată nu mi-a spus pleacă de acolo, du-te și dăți demisia sau ceva, ci continuă să faci pentru că ești singurul care poate împinge lucrurile până la clarificarea lor. (…) Totul era pe fondul unei societăți care își căuta firescul și nu și-l mai găsea. Au fost însă și greșeli”, a mai declarat fostul director al SRI în podcastul de marți de pe canalul de YouTube Hai România!