Orașul Luminilor e cuprins de flăcări, sufocat până la refuz de gunoaie şi plin de protestatari care îi cer socoteală președintelui Emmanuel Macron. Invitata jurnaliștilor Robert Turcescu și Dan Andronic, jurnalista Marcela Feraru, a dat detalii de la fața locului în legătură cu această perioadă turbulentă din istoria Franței.
Jurnalista a subliniat că legea pe care francezii o contestă masiv în stradă, în marile orașe din Hexagon, se referă la creșterea legală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. De menționat că vârsta minimă de pensionare de 62 de ani este una dintre cele mai scăzute din Europa. Doar 3 țări din lume au această limită de vârstă: Franța, Suedia și SUA.
Se dezbate eliminarea pensiilor speciale
„Eu, de exemplu, nu o să pot niciodată să lucrez doar până la 62 de ani. Nu poți să pleci înainte de vârsta minimă de pensionare sau poți să pleci, dar atunci ți se iau bani din pensie.
Există niște pensii speciale și aici, primul articol al legii care se dezbate acum este eliminarea pensiilor speciale, dar nu e vorba nici de militari, nici de magistrați.
De exemplu, conducătorii de trenuri sau cei care aveau tot felul de beneficii, spre exemplu prima de cărbune. Sunt tot soiul de categorii sociale cu tot felul de prime, acestea sunt regimurile speciale. Unele dintre ele s-au eliminat, altele vrea să le elimine Macron acum. Primul articol a trecut fără mari probleme, lumea s-a împiedicat la vârsta de pensionare”.
O formă de pensie garantată de statul francez este pensia minimă obligatorie de 900 de euro, a mai afirmat corespondenta EVZ în Franța. Aceasta urmează să crească la 1200 de euro.
„Sunt pensionari care au lucrat 1,2,3 ani și au o pensie de 300-500 de euro. Au minimum vieillesse, adică o pensie minimă de bătrânețe care se ridică acum spre 900 de euro.
O persoană care a lucrat măcar câțiva ani primește această pensie. Dacă legea va trece, pensia minimă va fi de 1200 de euro”.
Marcela Feraru: Toți angajații au fost trimiși în șomaj tehnic și banii au fost plătiți de către stat
Marcela Feraru a mai observat că începând din perioada pandemiei și până în prezent, francezii au beneficiat cu generozitate de ajutoare de la stat, deși unii nu aveau nevoie.
„Comercianții au suferit mai puțin aici decât în altă parte. În pandemie Macron a spus <Protejăm indiferent cât costă>. S-au dat ajutoare inclusiv pe care nu le cereai. Eu de exemplu am primit ajutor pentru încălzire, 100 de euro, nici măcar nu i-am cerut.
Toți angajații au fost trimiși în șomaj tehnic și banii au fost plătiți de către stat. S-a cheltuit foarte mult atunci și lumea a profitat”, a mai declarat Marcela Feraru în podcastul de luni.