Presa internațională și-a reamintit de existența României după ce au fost arestați Tristan Tate și Andrew Tate, care s-au lăudat cu faptul că a găsit în țara noastră terenul perfect unde se pot face bani uşor din exploatarea sexuală a femeilor întrucât autoritățile locale sunt uşor de mituit.
Declarațiile sale ne-au amintit de ceea ce spunea fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, care visa şi el să transforme Mamaia într-o Ibiza românească, unde turismul să se îmbine cu festivalurile de tot felul şi cu atracțiile sexuale.
Din păcate, turiştii străini nu se înghesuie să-şi petreacă vacanţele în România, nici la mare, nici la munte şi este greu de crezut că vor da năvală să viziteze ţara în care au fost arestaţi fraţii Tate. Despre toate acestea au discutat luni, 16 ianuarie 2023, Dan Andronic, Robert Turcescu şi Alin Burcea în cadrul podcastului difuzat pe canalul de Youtube EVZ Capital.
Turismul românesc este în cădere liberă
Scandalul fraților Tate a pus pe tapet amploarea fenomenului turismului sexual. Din păcate, deși România excelează în peisaje unice și turism cultural, rural sau ecologic, are de pierdut la capitolul promovare. Practic țara noastră aproape că nu există ca destinație pe harta turismului mondial, a atras atenția Alin Burcea, unul dintre antreprenorii care au pus bazele turismului românesc de după Revoluție. Alin Burcea este CEO și fondator al agenției Paralela 45, postură în care are o vedere de ansamblu a evoluției turismului autohton în 3 decenii de la Revoluție.
În viziunea sa, principala cauză a faptului că România aproape că nu există pe harta turismului mondial este lipsa de promovare, la rândul său cauzată de lipsa de strategie. Astfel, peisaje unice, cum este de exemplu Delta Dunării, nu sunt încurajate să devină un hit turistic.
„Vin puțini turiști în România, nu știu de noi. Noi putem să le facem o grămadă de programe în țară. Sunt foarte multe programe de circuit, îi ducem pe foarte multe trasee foarte frumoase. Problema e că nu știe lumea de noi ca destinație. Pot să îi duc în Deltă, în Moldova”, a explicat specialistul în turism.
O altă cauză a crizei turistice vine din lipsa de zboruri cu destinația România.
Bugetul de promovare al României din 2022 a fost un „buget de firmă”
În altă ordine de idei, finanțarea insuficientă a turismului este o cauză a nevalorificării turismului și derivă tot din lipsa de viziune. De exemplu, anul trecut, s-au alocat resurse de la bugetul de stat în valoare de numai 1.5 milioane de euro.
„Ăsta e buget de firmă, nu e buget de țară”, a atenționat Alin Burcea.
Potrivit spuselor sale, miniștrii care se perindă la Ministerul Turismului nu au viziune, dând ca exemplu cel mai relevant pe Daniel Cadariu. Actualul demnitar din fruntea Turismului „a omis” să trimită un document necesar la Bruxelles, prin care să ceară o bonificație pentru promovare turistică.
„Ei nu au anticipare, să trimită în octombrie… În 2022, dl Cadariu a reușit să încălzească un program, o ordonanță lucrată de noi ca asociație cu fostul ministru al Turismului”, a explicat Alin Burcea.
O soluție cu efecte rapide se referă la accelerea legislației în direcția susținerii antreprenorilor privați, care pot oferi alternative reale care să facă turiștii străini să revină în țară.