Capital: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă Internetul în ziua de azi?
Frederick Donck: Oamenii trebuie să înţeleagă că internetul nu este un dat. Oamenii cred că a accesa internetul este ca şi cum ai da drumul la apă şi apoi vine de la sine. Nu este vorba de aşa ceva. Există numeroase ameninţări la adresa internetului. Există ameninţări politice, cum a fost cazul ţărilor arabe ( n.red. Primavara arabă). În Orientul Mijlociu, guvernele au încercat să taie accesul la Internet. Guvernele altor ţări încearcă să îşi protejeze cetăţeni de ameninţări informatice şi de pornografie, ceea ce este un lucru bun, dar fac acest lucru introducând filtre şi blocând adrese. Noi considerăm, însă, că nu acesta este modul în care trebuie acţionat. Acest mod de acţiune este în detrimentul internetului. Dacă începem să cenzurăm şi să punem filtre pe internet, acest lucru va încetini traficul şi, în cele din urmă, ar putea fi un pericol semnificativ pentru libertatea de expresie.
O altă ameninţare la adresa internetului o reprezintă operatorii de telecomunicaţii şi furnizori de Interent care profită de avantajul lor de pe piaţă şi fac în aşa fel încât serviciile lor să aibă o viteză mai mare, în detrimentul serviciilor altcuiva. Un alt aspect este securitatea, aici unde Internet Society are un răspuns foarte bun. Noi încercăm să îi determinăm pe oameni să aibă încredere în internet.
Capital: Dar Internetul din România?
F.D: România este o ţară extraordinară, vitezele la Internet sunt foarte ridicate, însă în ceea ce priveşte nivelul de penetrare la nivelul întregii ţări acesta este foarte scăzut. Guvernul trebui să se implice mai mult şi să investească pentru ca oamenii să aibă acces la Internet.
Capital: Ce importanţă au reţelele sociale în zilele noastre?
F.D: Reţelele sociale sunt foarte importante, dar ele nu sunt decât o aplicaţie a internetului aşa cum este şi emailul. Social media s-a dezvoltat foarte rapid. Cine şi-ar fi imaginat acum cinci ani că o reţea ca Facebook va avea 750 de milioane de utilizatori. Ne temem că internetul va fi izolat asemeni unor insule. Utilizatorii acestor reţele pot comunica doar în interiorul lor. Tim Berners Lee a spus recent că toate aceste reţele sociale izolează oamenii de restul utilizatorilor de Internet. Internetul trebuie să rămână acel loc unde poţi comunica cu oricine.
Capital: Cât de important este Internetul pentru economia unei ţări?
F.D: Intertnetul este esenţial pentru dezvoltarea unei ţări pentru că înseamnă acces la informaţie, împărtăşire de informaţii. Există o legătura directă între numărul de conexiuni de internet şi PIB-ul unei ţări.
Capital: Poate fi o ţară paralizată de hackeri precum în filmul Die Hard 4?
F.D: Da şi nu. Hackerii pot avea acces la date sensibile, am văzut ce au făcut cu Sony, iar acesta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru alte companii şi pentru guvernele ţărilor din întreaga lume. Pe Internet ai la dispoziţie instrumentele necesare pentru a te proteja, chestia e că oamenii se poartă pe Interent aşa cum nu s-ar purta în lumea reală. Nu ai lasa niciodată portofelul deschis pe o masă cu cărţile de credit la vedere şi cu PIN-urile aferente. Oamenii fac asta pe Interent frecvent. Există mult instrumente care îţi permit să te asiguri că de fiecare dată când accesezi un site acesta este cu adevărat cel pe care vrei să-l accesezi. Chiar dacă sunt ameninţări mai mari recomandăm ţărilor să nu recurgă la introducerea de filtre sau să construiasaca ziduri înalte deoarece nu funcţionează.
Capital: Ce părere aveţi despre Anonymous?
F.D: Nu am nicio părere persoanală despre cei care folosesc Internetul. Dacă cineva încearcă să îmi fure datele, atunci e problema mea. Internetul este o platforma unde toată lumea împărtăşeşte şi comunică, dar trebuie să ştii să te protejezi.
Capital: Cum este văzută România din exterior?
F.D: În România sunt mulţi oameni inteligenţi care ştiu să folosească Internetul şi ajuta la dezvoltarea sa. Un lucru important este că viteza la Internet este foarte mare aici. Este nevoie ca şi restul populatiei să aibă acces la Internet.
Capital: Credeţi că în viitor Internetul va fi gratuit?
F.D: E dificil să prezici asta. Internetul este o platformă uriaşă cu atât de multe aplicaţii. Internetul a fost creat pentru a fi gratuit şi accesibil tuturor. Sunt două miliarde de oameni conectaţi la internet ceea ce înseamnă că restul de cinci miliarde nu sunt. Este spre binele omenirii ca toţi locuitori planetei să fie conectaţi la Internet. Internetul înseamnă dezvoltare şi cunoaştere. Aş vrea ca mâine toţi locuitorii Terrei să aibă acces la Internet, însă în Africa oamenii au nevoie mai întâi de electricitate şi apă.
Capital: Poate Internetul fi folosit ca o armă?
F.D: Da, evident. Dacă cumperi un ciocan dintr-un magazin, îl poţi folosi ca să construieşti o casă, dar în acelaşi timp îl poţi folosi pentru a ucide pe cineva. La fel este şi cu Internetul, sunt oameni care îl folosesc în scopuri maliţioase.
Scurt C.V
Frédéric Donck este preşedintele Biroului Regional European Internet Society şi are o carieră de peste 20 de ani în industria de telecomunicaţii şi Internet, în special negociere şi advocacy. Experienţa sa acoperă cooperarea între sectorul public şi sectorul privat și medierea în vederea realizării de politici publice în domeniu. Frédéric Donck a lucrat timp de 10 ani la Comisia Europene (în Directia Generală pentru Societatea Informaţională şi în Direcţia Generală Întreprinderi şi Industrie). Aici a contribuit la lansarea şi derularea de proiecte de impact la nivelul Uniunii Europene în domeniul audio-vizualului şi comunicaţiilor şi este printre iniţiatorii proiectelor legislative ce vizează crearea de clustere transnaţionale de întreprinderi mici şi mijlocii în domeniul tehnologiei informaţiei. F. Donck a fost Membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Europene de Telecom (ETNO).