EXCLUSIV: Gheorghe Iaciu a cumpărat Moldova Mall

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care a investit puternic în piaţa imobiliară în ultimul an, ajungând la o participaţie de peste 45,48% din Impact Developer & Contractor, a cumpărat centrul comercial Moldova Mall din Iaşi, aflat în portofoliul fondului de investiţii Equest Balkan Properties (EBP). Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

„În urma unor negocieri multipartite derulate pe perioada ultimelor luni, acţionarii Rivium Galeria Mall SRL, companie care deţine şi operează centrul comercial Moldova Mall, au perfectat transferul acţiunilor către Afaredo Limited, companie specializată de investiţii, tranzacţia fiind în curs de finalizare“, potrivit informaţiilor furnizate în exclusivitate pentru Capital de cele două părţi implicate în tranzacţie.

În 2011, George Teleman, partener în cadrul Equest, a preluat 51% din centrele comerciale Vitantis din Bucureşti şi Moldova Mall din Iaşi contra unui preţ simbolic de 5 euro, la care s-au adăugat credite de circa 20 mil. euro. Modelul de preluare seamănă foarte mult cu o reorganizare prin insolvenţă. Practic George Teleman, managerul acestor proiecte, Equest Balkan Properties (EBP), proprietarul activelor, şi UniCredit, care a finanţat investitorul, au ajuns la un acord în urma căruia George Teleman a preluat 51% din cele două proprietăţi cu scopul de a le restructura şi a le face vandabile.

Tranzacţia de vânzare a Moldova Mall a implicat, în principal, negocierea cu UniCredit Bank Austria, obţinerea acordului acesteia pentru efectuarea tranzacţiei şi identificarea unei soluţii tripartite cu privire la partea din creditul bancar rămasă de returnat. Gheorghe Iaciu s-a angajat să plătească o parte din împrumutul bancar şi să capitalizeze parţial datoria preluată.

Complexul Moldova Mall, care are o suprafaţă închiriabilă de 9.024 mp, a fost dezvoltat de omul de afaceri ieşean Dănuţ Prisecariu şi vândut în 2006 către EBP pentru 34,5 mil. euro. Fondul de investiţii a avut angajate credite bancare în valoare de circa 20 mil. euro la care se adaugă alte circa 12 mil. euro, capitalul propriu al EBP.

Ce se va întâmpla cu mallul

„Obiectivele propuse la momentul preluării participaţiunii de 51%, respectiv stabilizarea operaţională a asset-ului, restructurarea datoriei şi definirea strategiei de reconversie, au fost atinse. Astfel a fost posibilă identificarea unui investitor cu experienţă în domeniu, agreat de către bancă şi EBP, care să preia integral centrul comercial Moldova Mall“, a declarat pentru Capital George Teleman.

În  urma finalizării tranzacţiei, Gheorghe Iaciu şi-a propus să investească suplimentar în transformarea Moldova Mall într-o destinaţie mixtă de retail şi birouri.

Potrivit vânzătorilor, tranzacţia se înscrie în strategia generală de exit stabilită de acţionari şi banca finanţatoare, aceea de transfer al activului într-un moment de echilibru operaţional, cu posibilitatea repoziţionării prin reconversia acestuia şi cu aportul de capital al cumpărătorului.

„Avem exact acel grad de mulţumire pe care ţi-l poate da împlinirea fiecărei etape a unui plan asumat. Strategia începută în 2010 prin externalizarea parţială a 51% din proiect a fost finalizată cu succes. EBP rămâne în România cu investiţii solide precum portofoliul de logistică şi cel de birouri din Bucureşti, fiind deschis oricărei oportunităţi“, a declarat Michael  Uhler, CFO al fondului de investiţii EBP.

Cine sunt actorii tranzacţiei

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care a cumpărat Moldova Mall, ocupă poziţia 78 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cu o avere estimată la 59-60 mil. euro. Printre investiţiile sale imobiliare se numără o participaţie de 50% din Doraly Expo Market din Afumaţi, alături de un fond de investiţii al HSBC, o participaţie de 67% din Doraly Mall din Constanţa, peste 45,48% din Impact şi o serie de terenuri în Afumaţi. Iaciu este şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia cu 5% din acţiuni.

EBP mai deţine pe piaţa românească centrul comercial Vitantis, aflat şi el în căutare de cumpărător, patru clădiri de birouri de clasa A şi B de mici dimensiuni, toate achiziţionate în 2006 şi localizate în Bucureşti. Mai deţine proiectul Equest Logistics Centre, care include un teren cu o suprafaţă totală de 11 de hectare, situat în Bucharest West Logistics Park.