Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a fost invitatul de luni al lui Robert Turcescu, în podcastul EVZ-Play, difuzat pe canalul de YouTube al EVZ Capital. Printre altele, cei doi au discutat și despre digitalizarea din România. Unde sunt problemele în acest domeniu și care ar fi soluțiile?
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat în cadrul podcastului de pe canalul de Youtube EVZ Capital că în România s-au impus o serie de legi ce vor ajuta la dezvoltarea procesului de digitalizare a instituțiilor din țara noastră. Ce se va schimba?
Cum se va dezvolta digitalizarea în România?
„În acest domeniu avem mai multe de aspecte.
În primul rând este principiul tehnic, iar în această privință s-au întâmplat mai multe modificări la noi în țară. Avem o lege care interzice statului să mai solicite cetățenilor copii la nivel de instituții centrale. Eu am venit recent cu o inițiativă prin care să includem această măsură și la nivel local.
Avem apoi o lege foarte importantă privind interoperabilitatea. Adică: nu instituțiile dețin date, ci cetățenii, iar tu ca instituții ai obligația legală să pui aceste date la dispoziția altor instituții care cer acele date. De data aceasta sunt sancțiuni, căci Autoritatea pentru Digitalizarea României are cadrul legal acum pentru a le aplica.
Avem apoi un cloud guvernamental, un proiect ce va ajunge la final cândva prin 2026. Acest proiect se referă la un sistem centralizat de găzduire a acestor sisteme de date și interconectarea lor. Pe limba tuturor, nu o să ne mai alerge statul pe la ghișee cu bătăi de cap. O să dureze câțiva ani, însă datele noastre o să fie într-un loc mult mai sigur, într-un mediu jurnalizat și auditabil.
Cetățenii vor putea să verifice cine, când și de ce li s-au accesat datele. Acest sistem va trimite o notificare către cetățean în momentul când datele sale sunt verificate de ANAF, de exemplu”, a explicat Sebastian Burduja, în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube EVZ Capital.
Românii se vor autentifica pe platforma Ghiseul.ro printr-o aplicație de recunoaștere facială
Totodată, ministrul a spus că până în vara 2023, românii se vor putea autentifica pe Ghiseul.ro printr-o aplicație de recunoaștere facială.
„Mai lucrăm acum, iar asta se va finaliza până în vara anului viitor, ca orice român să intre pe aplicația ghiseul.ro prin recunoastere facială. Va fi un sistem foarte sigur, chiar dacă ne mișcăm mai greu.
Știu că o să apară controverse la nivel general, la nivelul populației, dar haideți să luăm situația altfel: de ce am avea o problemă să ne folosim identificarea facială sau ampreta când vine vorba de aplicațiile furnizate de statul român, dar suntem ok cu faptul că folosim aceste tehnologii când vine vorba de telefonul mobil sau de internet-banking?
Numeroase studii din diverse state au demonstrat fapul că, pe măsură ce dezvolți digitalizarea la nivelul țării, crește încrederea populației în ceea ce privește democrația”, a mai spus ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube EVZ Capital.
Corupția din mediul privat român
Tot în cadrul podcastului EVZ Capital de luni, Sebastian Burduja a vorbit și despre corupția din mediul privat din România.
„Puțină lume știe că este la fel de incriminat de către Codul Penal. Dacă firma A dă firmei B niște comisioane, ea este pasibilă de aceleași pedepse, puțin mai ușoare, dar ele există. De exemplu, avem niște lanțuri de supermarket, iar un producător are roșii și dorește să ajungă pe raft.
În acest sens, va trebui ca producătorul să plătească un comision, o șpagă, pentru ca produsul să ajungă să fie vândut acolo. Se întâmplă adesea.”, a mai spus ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, în cadrul podcastului realizat de Robert Turcescu pe canalul de YouTube al EVZ Capital.