Fondul american de hedging Greenlight Capital, fondat de miliardarul David Einhorn, l-a forţat pe antreprenorul Ion Sturza, fostul director general adjunct al Rompetrol şi fost premier al Republicii Moldova, să renunţe la unul dintre fondurile sale de investiţii din cauza unor coincidenţe de nume.
Fondul de investiţii Greenlight Invest, prin intermediul căruia a fost dezvoltat proiectul imobiliar Liberty Technology Park din Cluj-Napoca şi a fost cumpărată platforma online elefant.ro, şi-a lichidat activitatea în luna mai a anului trecut, după ce fondul american Greenlight Capital a pretins de la Ion Sturza bani în schimbul utilizării numelui. În urma acestui incident, activitatea Greenlight Invest a fost preluată de Fribourg Capital.
„Mulţi se întreabă ce se ascunde sub numele firmelor; o fi numele amantei sau al copiilor? Noi am luat nişte nume care erau libere pe poliţă, printre care Greenlight. Denumirea a fost înregistrată la OSIM. Ne-am trezit cu nişte avocaţi foarte îngânfaţi care au venit cu o contestaţie din partea unui fond din SUA, Greenlight Capital, care ne cerea să le plătim câteva sute de mii de euro pentru a folosi numele. Am aflat ulterior că ei plătiseră avocaţilor 100.000 de euro ca să ne conteste numele, în ideea că noi o să cedăm. Fondul american nu are niciun interes în România sau în Europa în general, ci este un fond activist din SUA care atacă Google, Apple, Microsoft. Ei s-au gândit că dacă noi suntem un fond de investiţii şi avem un brand deja consacrat o să îi plătim. Aşa am ajuns să schimbăm acest nume cu altul de pe poliţă. Este interesant fenomenul acesta cu rechini, vulturi care au ajuns şi la noi“, a declarat Ion Sturza într-un interviu acordat recent revistei Capital.
Ahtiat după jocul de poker, miliardarul David Einhorn (45 de ani), cu o avere estimată de Forbes la 1,8 mld. dolari, şi-a făcut un renume din contestarea în justiţie a marilor giganţi tehnologici. Cea mai recentă acţiune a lui Einhorn este un proces intentat Apple prin care l-a împins pe Tim Cook, directorul executiv al companiei, să returneze mai multe dividende acţionarilor, printre care se regăseşte şi Greenlight Capital. În 2011, Einhorn i-a cerut demisia lui Steve Ballmer, pe atunci CEO-ul grupului Microsoft, după ce valoarea de piaţă a Microsoft a fost depăşită de IBM şi Apple.
În 2012, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Marea Britanie (FSA) l-a amendat pe Einhorn şi Greenlight Capital cu 11,2 mil. dolari pentru trafic cu informaţii privilegiate. Fondul Greenlight Capital, care administrează active în valoare de circa 5 mld. dolari, este recunoscut pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţinea la Lehman Brothers înainte de colapsul băncii de investiţii, din 2008.