Fondurile de investiții de genul celui administrat de Global Finance au, de regulă, o durată de viață de zece ani, după care urmează o perioadă de lichidare a activelor acumulate cu scopul returnării câștigurilor către investitori.

„Nu ieșim din România. Analizăm diferite oportunități de a ne continua activitatea în piață, atât pe dezvoltare, cât și pe investiții și consultanță. S-ar putea să vindem din activele pe care le deținem, ca parte din strategia generală, în contextul în care condițiile de piață se vor dovedi prielnice în viitor. Am vândut terenul de la Automatica, totuși preferăm să nu dezvăluim cumpărătorul sau prețul“, a declarat pentru Capital Ivana Bozjak, Partner, Head of Real Estate în cadrul Global Finance.

Terenul de 3,2 hectare ce a aparținut în trecut fabricii Automatica București a fost vândut anul trecut de Global Finance către Auchan și One United Properties, într-o tranzacție estimată la 25 mil. euro, potrivit informațiilor din piața imobiliară. Practic acesta a fost cel mai scump teren vândut în 2016. Cu un an mai devreme, omul de afaceri Ioannis Papalekas a purtat discuţii pentru achiziţia terenului, însă a renunţat la el „ca urmare a unei situaţii urbanistice complexe pe care o are acest teren“, potrivit informaţiilor transmise Capital de către compania sa Globalworth. Într-un interviu acordat în trecut revistei Capital el spunea faptul că intenţionează să ridice aici trei blocuri cu un total de 600 de locuinţe, iar monumentul istoric Hala Ford să fie reamenajat în spaţii comerciale şi de birouri. Costul de dezvoltare avansat de el era de 140 mil. euro. În noua situația, Auchan vizează construcția unui nou hipermarket, iar One United Properties ar putea dezvolta locuințe, fiind specializați pe acest sector. Global Finance cumpărase lotul în 2006 pentru suma de 19,7 mil. euro, iar acum a încasat cu 27% mai mult.

Ce active ar mai putea vinde grecii

Global Emerging Property Fund a adunat în 2005 o sumă de 150 mil. euro pentru investiții imobiliare în România, Bulgaria și Serbia. La strângerea de fonduri a participat Immofinanz, care deține 25% din GEPF și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a contribuit cu 19,9 mil. euro la achizițiile realizate de fond în România.

Fondul a realizat o investiție în Bulgaria, două în Serbia și trei în România. La nivel local, fondul lui Global Finance a cumpărat trei terenuri în București: cel de la Automatica, unul lângă Școala Americană și unul în Pipera.

Singurul lot pe care grecii l-au dezvoltat a fost cel din Pipera. Aici a fost construit complexul de birouri Global City Business Park (foto sus), unde se află acum sediul central al Coca-Cola. Cele două clădiri ale proiectului au fost finalizate în februarie 2010, după investiții de circa 80 mil. euro, și s-au confruntat cu un grad ridicat de neocupare din cauza crizei. Totuși, prin reducerea drastică a chiriilor practicate, proprietarul a reușit să stabilizeze situația. Ivana Bozjak spune că Global City nu este pe piaţă la vânzare în acest moment. 

Investitorul mai dispune de un teren chiar lângă Global City, unde a fost începută prima etapă a unui ansamblu rezidențial și au fost contractate 50 de apartamente din cele 340 de unități prevăzute inițial, dar șantierul a fost oprit și avansurile cumpărătorilor returnate.

Terenul de 6,7 hectare de lângă Școala Americană are tot destinație rezidențială.

Investițiile imobiliare nu sunt principala activitate a Global Finance. În peste două decenii de prezență în România, grecii au avut în portofoliu companii precum lanțul de supermarketuri La Fourmi (acum Mega Image), producătorul de medicamente Sicomed (devenit Zentiva), fabrica de pâine Titan, Romcolor, lanțul de magazine Germanos sau operatorul de telefonie mobilă Orange România. Investitorul a ieșit din toate aceste investiții.