GoTech World 2022 se desfășoară anul acest în București, la Romexpo, pe parcursul a două zile, 3 și 4 noiembrie. Capital.ro a participat la eveniment, unde a descoperit o serie importantă de inovații în tehnologie, de la roboți care dansează sau care testează dispozitive, până la aplicații tehnologice care vizează STS sau NATO. Ziua a fost deschisă chiar de Mircea Geoană, secretar adjunct al NATO, care a vorbit prin videoconferință.
Bucureștiul devine capitala mondială a tehnologiei pentru 48 de ore. Astfel, cele două zile ale evenimentului GoTech World, de la Romexpo, au fost marcate de participarea unor speakeri renumiți la nivel internațional, alături de prezentări de produse și tehnologii care au schimbat lumea prin inovațiile lor și prin ideile pe care le promovează.
GoTech World 2022 în București. Inovații în tehnologie, de la roboți care dansează până la aplicații STS și NATO
Mircea Geoană, secretar adjunct al NATO, a deschis cea de-a doua zi de Gotech World 2022
Cea de-a 2-a zi a GoTech World, desfășurată vineri, 4 noiembrie, a fost una plină de evenimente și prezentări importante. Aceasta a fost deschisă de Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, care a vorbit despre provocările inovației și tehnologiilor în politicile și programele de securitate ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit astăzi la Conferința GoTech World 2022 din România. El a spus că securitatea noastră este legată de capacitatea noastră nu doar de a inova, ci și de a inova diferit, în mod responsabil și în cooperare.
„Vrem perturbatorii din toate domeniile vieții: public, privat și academic. Oamenii care gândesc și acționează diferit. În NATO, acum ne ocupăm de unire a perturbatorilor pentru a modela un viitor pașnic”, a explicat Mircea Geoană în cadrul conferinței.
Conferința GoTech World 2022 este unul dintre cele mai importante evenimente tehnologice din Europa Centrală și de Est. Tema din acest an este „Acționați acum prin inovare și tehnologie pentru o lume mai bună și mai sigură”.
Robotul care face balet alături de o balerină fiziciană
Un alt eveniment interesant de vineri a vizat o balerină fizician, care dansează cu roboții, într-o prezentare unică, care unește lumea științifică și artistică. Dr. Merrit Moore, denumită și balerina cuantică (quantum ballerina), este balerină profesionistă, de talie mondială, dar și fizician cu specializare în fizică cuantică.
Ea devenit celebră în ultimii ani, cu precădere în perioada pandemiei, prin conceperea și realizarea de coregrafii cu roboți industriali. Reprezentațiile sale unice, ce combină arta și tehnologia robotică, au fost prezentate live, în cadrul unei prezentări.
Proiectul se referă la interacțiunea dintre oameni și roboți, într-un mod interactiv, folosind inteligența artificială.
Merritt Moore a absolvit facultatea de fizică de la Harvard și are un doctorat în fizică atomică și laser la Universitatea din Oxford. De asemenea, are o impresionantă carieră ca balerină, ea activând în companii internaționale renumite de balet din: Zurich, Boston, Marea Britanie și Norvegia.
Dr. Merritt Moore a făcut cunoștință cu publicul din România din postura de speaker vedetă la GoTech World, vineri, 4 noiembrie, pe Main Stage.
STS și ANCOM, prezente la GoTech World 2022
Mai mult, la eveniment au participat și autorități importante ale statului, printre care STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale), aflat la prima apariție în public, cât și ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații) care a prezentat o serie de aplicații dezvoltate în interesul cetățenilor români.
STS a prezentat serviciile pe care le oferă pentru instituțiile statului, pornind de la găzduire web pentru zeci de mii de agenții sau instituții locale, precum și alte servicii speciale, cum ar fi realizarea tuturor videoconferințelor din timpul pandemiei. Mai mult, până și serviciul Ro-Alert a fost dezvoltat de STS, el fiind predat ulterior IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), acesta fiind cel care utilizează acest produs. Mai mult, el poate fi folosit atât la nivel local, cât și național, fiind practic utilizat prin accesarea celulelor de telefonie din anumite zone.
În același timp, STS se ocupă și cu siguranța site-urilor pe care le găzduiește și a prezentat în timp real o hartă cu atacurile cibernetice asupra României.
De asemenea, în cadrul evenimentului, ANCOM a prezentat trei aplicații importante pentru români, Netograf, un instrument oficial care testează viteza de internet, Ai Semnal, o aplicație care arată zonele de acoperire cu semnal din România, în funcție de tehnologia folosită, 2G, 3G, 4G, pentru fiecare provider în parte, cât și o altă aplicație inedită, un monitor al câmpului magnetic la nivel național.
Roboți care testează dispozitive IT sau care verifică stocurile din supermarket-uri
Alte inovații prezentate în cadrul GoTech World 2022 au fost prezentați și doi roboți, unul care testează dispozitive precum telefoane, camere foto, aplicații de mobil și orice alte tehnologii folosind un robot care poate folosi atinge și interacționa fizic cu dispozitivul respectiv, realizând tot felul de teste.
În același timp, a fost prezentat și un robot care vine în ajutorul supermarketurilor pentru a verifica dacă stocurile au fost realizate corect, sau dacă prețurile de la raft corespund cu cele de la casa de marcat. Totuși, acestea nu înlocuiesc angajații actuali ai supermarketurilor, doar îi ajută să își facă treaba mai eficient.
GoTech World 2022 transformă Bucureștiul în capitala mondială a tehnologiei pentru două zile
Programul GoTech World 2022 se desfășoară în două mari zone: cea de conferințe și zona expozițională. În cele două zile au avut loc 122 de sesiuni au loc pe cele 11 scene de conferințe: Main Stage, E-Business & Digital Marketing, Retail & E-Commerce, IT Ops, Cybersecurity, Java, DevOps, .NET, UX/UI, Smart City și Business Transformation. Conferințele sunt susținute de peste 130 dintre cei mai importanți speakeri, inovatori, influenceri, experți și antreprenori din domeniile IT & Digital, recunoscuți la nivel global și național.
Zona Expozițională reunește 84 dintre cele mai importante companii IT, dezvoltatori web și agenții de comunicare online, furnizori și utilizatori importanți din domeniu. La standurile acestora, amenajate în Pavilionul B1 Romexpo, vizitatorii vor primi informații și vor testa cele mai noi proiecte și soluții dedicate sectorului de business. De asemenea, vor avea loc demonstrații live, unele dintre produsele și serviciile prezentate fiind lansate în premieră.
Participarea la GoTech World se face pe baza unui bilet de acces care a putut fi achiziționat direct de pe www.gotech.world. În funcție de beneficiile pe care le primește un participant, au existat trei categorii de bilete: Standard Pass 109 EUR, Content Pass 279 EUR, VIP Pass 349 EUR.