Mirel Palada a explicat că ceea ce fac acum guvernanţii este să treacă prin toţi paşii formali de negociere, pentru ca apoi să-i poată speria pe profesori cu o eventuală declarare a grevei drept ilegală, caz în care locurile acestora de muncă ar fi în pericol.
Ar putea fi declarată ilegală greva profesorilor?
„Faptul că profesorii au refuzat majorarea salarială nu este deloc de mirare. Este un soi de viclenie în ei, atunci când organizezi o grevă trebuie să treci prin niște pași. În prima parte este o grevă domestică, atunci când anunți pe toată lumea, primesc un bilețel prin care li s-a dat voie să facă asta.
Ei dacă voiau să facă o grevă adevărată ieșeau în stradă și nu îi mai interesau de nimic. Vorbeam zilele trecute cu un avocat, și spunea că dacă greva se declară ilegală ei aveau voie să-i dea afară, să-i dea în judecată.
Ce fac ei în momentul de față este să urmeze aceeași pași formali, ipocriți prin care spun că am negociat cu voi, v-am dat ceva. Avem voie să declarăm greva ilegală. Este posibil să-i sperie. Este ceva de anduranță.
În jur de 70% cetățenii sunt de acord cu acest protest. Una din priceperea unui stat autorian este să înmoaie voința. Nu este diferență între ce făcea imperiul habsburgic cu răscoala românilor din munții Apuseni care inițial are succes, priceperea unei organizații mari este să epuizeze această izbucnire spontană.
Nu poți să duci asediu dacă nu ai destul de multe resurse. Statul vrea să vină să lucreze la voință, declarăm greva ilegală, dăm două trei exemple puternic mediatizate în care spun că dau profesorii afară, în care pun părinții să îi dea în judecată. Și când apar chestii de genul ăsta funcționează altfel”, a afirmat Mirel Palada în cadrul podcastului găzduit de Ionuţ Cristache.
Profesorii, lăsaţi să răbufnească, pentru ca apoi doar să fie sufocaţi şi să nu primească ce au cerut?
El a făcut o comparaţie cu revolta de la Braşov din 1987, unde totul părea că decurge bine, până la momentul în care s-a infiltrat Securitatea.
„O să fac o comparație cu un eveniment istoric recent din România, mișcările de revoltă din Brașov din 1987. Unde părea o mișcare reușită, până s-a infiltrat Securitatea și-a înăbușit-o. Adevărata pricepere unei astfel de instituții este să lase să răbufnească și pe urmă să o sufoce.
Este argumentul acela care spună că un adevărat compromis este acela care rezultă dintr-o negociere în care niciuneia dintre părţi nu îi convine. Atunci ei pe asta se bazează, că le-au dat ceva, chiar dacă nu este ceea ce voiau ei măcar le-au oferit ceva.
Noi avem instinctiv în gândire faptul că negocierea este ca implicit să pierzi ceva. Iar profesorii când au venit și au spus 25 logica este că este chestia de început, unde ne întâlnim la 10, la 5?”, a mai precizat Mirel Palada.
Profesorii în grevă, Klaus Iohannis în vacanţă
Sociologul l-a mai criticat şi pe preşedintele Klaus Iohannis, afirmând că plecarea acestuia din ţară înainte de finalizarea grevei va pune paie pe foc.
„Klaus Iohannis iar și-a organizat o vacanță zilele astea. Fapt care pune mare presiune asupra lui Ciucă și Ciolacu să termine această problemă până se urcă în avion.
Plecarea lui înainte să se termine greva va veni să contibruie la legitimarea grevei și la creșterea furiei”, este de părere Mirel Palada.